Кламер БГ - Новини: Бойко Борисов пак се отказа от депутатското място

Бойко Борисов пак се отказа от депутатското място

България

|
Четв, 06 Окт 2022г. 14:06ч.
Бойко Борисов пак се отказа от депутатското място

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат. Централната избирателна комисия (ЦИК) е одобрила подаденото от него заявление, с което той отказва да бъдe обявен за народен преставител. Борисов бе водач на листи на ГЕРБ – в София и в Пловдив.

Преди няколко дни той заяви, че не иска никакви постове в името на намиране на формула за управление с мандата на ГЕРБ. "Не искам да съм нито министър, нито депутат, нито премиер. Моята морална победа е това, че ГЕРБ стана първа политическа сила", каза Борисов по време на първата пресконференция на партията му след изборите.

Това обаче не е е първият път, в който Борисов се отказва от депутатското си място. Всъщност след всеки един от трите парламентарни вота миналата година той се отказваше от това да влезе в парламента. Тези негови решения не iа изненада на форна на това, че дори като премиер избягваше да се явява в Народносто събрание, дори когато опозицията настояваше за това.

Сега на освободените от Борисов места в парламента от 25 МИР би трябвало да влезе Петър Николов. В Пловидв ГЕРБ има 3 депутатски места и след отказа на Борисов би следвало да влезе четвъртия в листата, но това е Радомир Чолаков, който влиза и от София-област. Ако той избере да влезе от София-област, в парламента от Пловдив би трябвало да влезе финансистът Спас Шуманов.

. Николов е бил пети в листата на ГЕРБ на изборите на 2 октомври. Той вече е бил депутат от ГЕРБ в 46-ото и 47-ото Народно събрание, където беше член на комисията по култура и медии, както и на тази по образование.

Бившият министър на транспорта Николай Събев също подаде заявление, че не иска да бъде обявяван за народен представител. За провелите се на 2 октомври предсрочни парламентарни избори Събев, който е собственик на куриерската фирма "Еконт", беше водач на листата на "Продължаваме промяната" (ПП) в Русе. В четвъртък ЦИК одобри искането му да не бъде обяван за депутат, а той обясни решението си с това, че не искал да става професионален политик.

"Сега смятам, че ще съм полезен в подобряването на бизнес средата повече, отколкото бих бил на политическата сцена", заяви той.

Събев обяснява, че преди година и половина се включил "в един ентусиазиран отбор от млади хораq защото вярвам, че България трябва и може да се промени", а сега "политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето ѝ".

На мястото на Събев в парламента като депутат от ПП би трябвало да влезе Димитър Недялков, който е бил трети в листата в Русе, защото партията спечели два мандата от този избирателен район. Недялков беше депутат в 47-ото Народно събрание. Той беше член на комисията по социална политика и на комисията по прякото участие на гражданите.

mediapool.bg