Кламер БГ - Новини: Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва

България

|
Пет, 24 Септ 2021г. 19:16ч.
Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва

Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпва и ще запази цената си от 1.60 лева за еднократно пътуване. Това съобщи в петък новоизбраният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев пред БНТ.

“Категорично, поскъпване не се предвижда”, посочи той в отговор на директен въпрос. От думите му стана ясно, че дупката в бюджета за транспорт е 40 млн. лв., при заложени 150 млн. лв. Именно 40 млн. лв. заложи предходното служебното правителство в актуализацията на бюджет 2021 г.

“40 млн. лв. за транспорта са необходими за София, защото тук живеят 1.5 млн. души”, каза още Георгиев. Така стана ясно, че София настоява за всичките средства, макар че реално няма шанс да получи цялата сума.

Георги Георгиев риторично попита защо се подпомага автомобилният бранш, а не метрото и столичния електротранспорт. Подобни въпроси в последните дни задава и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която посочва, че елктротранспортът и метрото са най-екологично чистия транспорт и именно те трябва да бъдат подпомогнати.

Новият шеф на СОС добави, че две са водещите предизвителства пред дейността му. Първото - поскъпването на тока, като направи вметка, че то “трудно може да бъде овладяно от служебното правителство”. Той посочи, че именно метрото и електротранспортът използват ел. енергия.

Второто е свързано с поскъпването на газа, което ще се отрази лошо на финансовото състояние на “Топлофикация София”.

От думите на Георги Георгиев стана ясно, че той ще продължи “битката” във финалната версия на националния план за възстановяване и развитие да бъдат отново сложени 200 млн. лв. за канализация, които служебното правителство извади от средствата, планирани за София от третия кабинет на Бойко Борисов.

В следващите седмици Георги Георгиев смята да проведе срещи с гражданите по квартали, за да чуе хората.

Той посочи, че планира заседанията на СОС да не са изцяло онлайн, а да станат “хибридни”, т.е. и онлайн, и на място, след изборите на 14 ноември.

Георги Георгиев ще продължи да преподава търговско право в СУ “Свети Климент Охридски”, стана още ясно от думите му.

mediapool.bg