Кламер БГ - Новини: Кирил Петков и ИТН коригираха назначения на ДС-кадри във Външно

Кирил Петков и ИТН коригираха назначения на ДС-кадри във Външно

България

|
Ср, 22 Дек 2021г. 14:06ч.
Кирил Петков и ИТН коригираха назначения на ДС-кадри във Външно

Кирил Петков и ИТН коригираха назначения на ДС-кадри във Външно

Подготвяни назначения на кадри на бившата Държава сигурност в екипа на външната министърка Теодора Ганчовска от "Има такъв народ" доведоха до бърза реакция на премиера Кирил Петков и партията й, които коригираха избора. Въпреки това случаят предизвика силно напрежение в управляващата коалиция.

"Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на Министерство на външните работи", каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като изтече информация, че в екипа на Ганчовска има кадри на Държавна сигурност, сред които и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Тошко Йорданов каза, че нито един от хората, които се спрягат като съветници на Ганчовска, не е сред тях.

Кирил Петков каза от своя страна, че са "взети бързи мерки и тези хора с досиета, които бяха обявени в медиите, няма да бъдат назначени, или ще бъдат освободени, ако вече са назначени".

"Това ще бъде прекратено още следващата седмица. Всеки министър има право да предлага своя екип, но после ние в коалиционния екип обсъждаме това. Тези хора няма да бъдат назначени", каза още премиерът.

Скандалът

Информацията за назначението на Сертов бе съобщена първо от Clubz.bg. Външно министерство традиционно не дава информация, но кадровите драми във ведомството очаквано предизвикаха вълнение.

Според неофициална информация Ганчовска, която има предимно опит като чиновник във военното министерство, се е доверила и на други кадри на бившата Държавна сигурност.

Въпросът е много чувствителен в МВнР. Години наред ведомството се опитва да се "изчисти" от хората, работили за ДС, които са голяма част от по-възрастните дипломати.

Ограничено бе и назначаването на агенти и служители на комунистическите служби за посланици.

Генчовска смяташе да разчита и на родения през 1956 г. Петьо Петев, който щеше да е началник на кабинета й. Той е секретен сътрудник "Динов" от Първо главно управление на ДС.

В кабинета на външния министър влизаше и Петър Воденски, роден през 1951 г. - секретен сътрудник "Велинов" към Генералния щаб на Българската народна армия.

С Генчовска щяха да работят и Иван Петров (роден през 1953 г., който също е бил в Първо главно управление на Държавна сигурност като секретен сътрудник "Балинов", както и Лъчезар Петков, роден през 1949 година.

Напрежение в коалицията

Информацията за назначенията на ДС кадри в МвнР предизвика и политически реакции в парламента в сряда. Даниел Митов излезе с декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в която се казва, че "ДС се връща на бял кон" и то не къде да е, а в политическия кабинет на Министерство на външните работи.

"През последните 30 години демократична България води тежка битка, за да скъса с тоталитарното си минало. Най-агресивната, най-бруталната и същевременно най-перфидната част от това минало е неговият репресивен апарат. С други думи структурите на Държавна сигурност, виновни за съсипването на съдбите на стотици хиляди български граждани. Ако има територия, където тази битка да е била особено ожесточена - това е полето на българската дипломация и системата на Министерство на външните работи", каза Митов.

Той подчерта, че в годините, в които са управлявали трите правителста на Бойко Борисов и по време на мандат на Росен Плевнелиев е въведена практика да не се назначават нито на посланически постове, нито в политическото ръководство на МВнР работи сътрудници и агенти на Държавна сигурност.

Той коментира, че днес част от новата власт е БСП, която не се е извинила за миналото.

Той попита партиите на промяната дали стоят зад тези назначения. "Да не се окаже, че реалната власт всъщност се намира в президенството", каза още Митов.

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов каза, че политическите кабинети са "по усмотрение и преценка на съответния министър".

Той припомни позицията на формацията, че е необходима лустрация в системата за сигурност и външните работи.

По думите на Иванов ДБ ще постави тази тема отново пред коалиционните партньори.

"Категорично не приемам формула на промяната от типа "Мутри вън, ченгета вътре!", коментира доц. Александър Кьосев, член на Националния съвет на "Да, България!".

В сряда "Демократична България" критикуваха и позицията на военния министър Стефан Янев, който се обяви срещу разполагането на войски на НАТО у нас.

Атанас Михнев от "Продължаваме Промяната" също каза, че отговорността за назначенията е на политическата сила, излъчила съответния министър. "Ако има въпрос, който е по-спорен - той ще бъде обсъден на коалиционен съвет", отбеляза той. Михнев заяви, че в листите на ПП, сред депутатите, министрите и съветниците няма лица от бившата ДС.

Хамид Хамид от ДПС напомни, че партията е в опозиция и не прави назначения в изпълнителната власт.

"ДПС отдавна си е изразило мнението за участието на ДС във властта. По-скоро ме учудва или вече не ме учудва нищо от това мнозинство", каза той.

Дългата кариера на Сертов

Сертов бе първият председател на ДАНС до лятото на 2009 г., а след това бе назначен за шеф на аналитичната служба за борба с корупцията БОРКОР.

В кариерата му има и назначение за генерален консул в Солун.

Той се прочу с изчезването си за близо месец в края на 2014 година.

На 8 декември вечерта той излязъл от дома си, оставил е двата си мобилни телефона и отишъл в Гърция. Сигналът до полицията бе подаден от жена му.

Сертов се върна в България месец и половина по-късно.

Петко Сертов е икономист по образование, а по време на тоталитарния режим е разпределен да работи в "Химимпорт".

През 1984 г. започва професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление (контраразузнаването) на Държавна сигурност.

След това започва работа в Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в МВР през 1991 г. в сектор "Международен тероризъм".

От 2001 г. е член на обществения съвет по "Европейска и евроатлантическа интеграция" към президента, а през 2005 г. е назначен за секретар на Съвета по сигурността на правителството.

В края на 2007 става председател на ДАНС, а след това е назначен за шеф на БОРКОР.

mediapool.bg