Кламер БГ - Новини: БСП иска фирмите да не плащат данък сгради и такса смет

БСП иска фирмите да не плащат данък сгради и такса смет

България

|
Вт, 26 Ян 2021г. 16:05ч.
БСП иска фирмите да не плащат данък сгради и такса смет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова управляващите да освободят фирмите от данък сгради и такса смет за времето, в което не са работили заради коронавируса.

"Казваме го от името на много хора и фирми, с които разговаряме. Настояваме да се вземе централно решение - да не се прехвърля на кметовете - фирмите да не плащат данък сгради и такса смет за този период. Те са затворени, не работят, не произвеждат смет, но имат продължаващи задължения да го плащат", каза Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

Социалистите призоваха и за освобождаване на стоки от Държавния резерв за пазара.Отваряне на Държавния резерв, но за лекарства, поиска Нинова миналия неомври при старта на втората върна от Covid-19=

"Те (стоките от резерва – бел.ред) ще бъдат на по-ниски цени, защото резервът не работи на печалба и не прави търговия. Резервът да се зареди отново като се изкупят от българските производители готовите продукти. Така ще се помогне и на тяхната ликвидност. Разбира се, да не отварят резерва, за да си правят далавери. Знаем какво се случва, когато се пипа там недобросъвестно", поясни тя и подчерта, че предложението им е в подкрепа на българските граждани без работа, на българските производители и българското и родното производство.

Според социалистите така ще се помогне и за ликвидността на българските фирми, но ще им се даде възможност по веригата те да започнат да изкупуват от земеделските производители.

" Предложението ни е абсолютно принципно и е в подкрепа на българските граждани, които са останали без работа, български производители и родно производство. И днес чухме бодряшки изказвания как 2 милиарда са дадени за икономика. Парите на хората трябва да стигнат до хората. Това, което отпуска правителството, са парите от данъци. Факт е, че не стигат до тях. Вие виждате реакциите и на хората, които изпитват затруднения да си плащат ежедневните разходи", добави тя.

По думите на Нинова 30 % от малките фирми вече са фалирали, а много фирми, които продължават да работят, отчитат намаляване на оборотите си с до 50 %. Тя каза още, че задълженията по кредити на домакинствата са се увеличили с 6,6 % на годишна база, а по жилищните - с 11 %.

mediapool.bg