Кламер БГ - Новини: 39 формации са подали документи за участие в изборите

39 формации са подали документи за участие в изборите

България

|
Ср, 17 Фев 2021г. 18:54ч.
39 формации са подали документи за участие в изборите

Общо 31 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в предстоящите на 4

парламентарни избори. Крайният срок за регистрация изтече.

Част от формациите вече получиха регистрация от Централната избирателна комисия, а за останалите проверката на подписите и документите предстои.

На предходните парламентарни избори през 2017 година документи бяха подали 18 партии и 9 коалиции.

Този път първи се регистрираха не от ГЕРБ, а от "Демократична България". Партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" подаде документи втора, а ГЕРБ беше сред последните. За пръв път партията на премиера Бойко Борисов се явява на избори в коалиция.

Имената на всички кандидати на партиите ще бъдат ясни до 2 март, защото тогава изтича срокът за регистрацията на листите с кандидатите за народни представители в районните избирателни комисии.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обяви, че комисия вече са дали своите забележки по проекта на здравен протокол, изготвен от Министерството на здравеопазването.

"Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии", каза тя пред БНР.

Тя посочи, че ЦИК изтегля сроковете за назначаването на членовете на СИК, за да бъдат ясни те на 1-ви март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Това обясни тя и подчерта, че здравният протокол включва ваксиниране на състава на секционните избирателни комисии.

Броят на членовете на СИК, в това число председател, заместник-председател и секретар, е до 7 членове, но не по-малко от 5 членове за секции с до 500 избиратели. За тези с над 500 избиратели - до 9 членове, но не по-малко от 5 членове. В подвижните секции, с които ще гласуват поставените под карантина, членовете трябва да са не по-малко от трима.

По думите на Цанева в сряда е имало среща с представители на администрацията на Министерския съвет, за да уточним условията по наемане на склада, в който да се съхраняват машините за предстоящия вот. Преди ден ЦИК разбра, че правителството няма да спази договореното на предходни срещи и няма да осигури склад.

Официално предизборната кампания започва на 5 март и продължава до полунощ на 2 април. 3 април е ден за размисъл.

mediapool.bg