Кламер БГ - Новини: България ще получи 76 млн. евро за храна за бедните и образование от еврофондовете

България ще получи 76 млн. евро за храна за бедните и образование от еврофондовете

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 17:26ч.
България ще получи 76 млн. евро за храна за бедните и образование от еврофондовете

Близо 76 милиона евро се пренасочват от три оперативни програми на ЕС към храна за бедните и образование в България.

Изменението се прави с цел справяне със социалното и икономическото въздействие на кризата с коронавируса, се казва в съобщение на Европейската комисия. Подпомагане ще получи и Швеция в размер на 57.5 млн. евро.

Ог Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) България ще получи допълнително 19.9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на тази оперативна програма в рамките на новия инструмент за реакция на кризата REACT-EU.

Освен това българската програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение.

Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети, а 30 % от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

REACT-EU е част от новия инструмент "Следващо поколение" (NextGenerationEU) и предоставя 50.5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по ЕФРР, ЕСФ и ФЕПНЛ.

mediapool.bg