Кламер БГ - Новини: България е против правило на ЕС за "зелени" инвестиции при държавните разходи

България е против правило на ЕС за "зелени" инвестиции при държавните разходи

Greenpool

|
Вт, 08 Юни 2021г. 20:34ч.
България е против правило на ЕС за "зелени" инвестиции при държавните разходи

България е против правило на ЕС за

Планираният от ЕС правилник за "зелени" инвестиции е изправен пред нов отпор тази седмица, тъй като седем държави поставят, сред които и България, под въпрос използването му в държавните разходи, а екогрупи се опитват да забавят одобряването на правилата, пише Ройтерс, цитирана от БТА във вторник.

През април ЕС публикува първата част от своята "таксономия" за устойчиво финансиране - списък на икономически дейности и подробните критерии, свързани с климата, на които те трябва да отговарят, за да бъдат обозначени като "зелена" инвестиция.

От 2022 година доставчиците на финансови продукти трябва да разкриват кои инвестиции отговарят на условията, за да могат наистина "зелените" да станат по-видими и привлекателни.

Брюксел освен това планира да използва правилата за предотвратяване на вредни за климата проекти, получаващи финансиране от възстановителния фонд от 672.5 милиарда евро - ход, подкрепян от съветници в ЕС и някои депутати.

Група от седем държави членки отправя предупреждение във връзка с този план в документ, видян от Ройтерс.

"Таксономията трябва да се прилага само като инструмент за прозрачност. Таксономията обаче постепенно се превръща в нов стандарт за политиките на ЕС", гласи документът, иницииран от Чехия и подкрепен от България, Кипър, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.

Според написаното Комисията и страните от ЕС трябва да обсъдят "ограничения" при използването на таксономията за насочване на държавното финансиране.

Министрите на околната среда от ЕС ще обсъдят това в четвъртък.

Правилата, публикувани през април, обхващат дейности като вятърна и слънчева енергия, транспорт и производство.

Комисията обаче отложи до края на тази година решението дали да даде "зелена" маркировка на природния газ.

Ядрената енергия също се оценява отделно.

Държавите от ЕС са разделени по двата въпроса. Обикновено по-богатите западни страни твърдят, че насърчаването на инвестиции в газ и изкопаеми горива би подкопало климатичните цели на ЕС.

Страните от Източна и Централна Европа са на мнение, че е необходимо да им се помогне да се откажат от въглищата, които отделят повече въглероден диоксид при изгаряне в електроцентрали.

Според екоактивисти правилата за инвестиции в биоенергия са и твърде слаби. Те призовават Европейския парламент да не ги одобрява, докато не бъдат преразгледани и не бъдат взети

решения за газа и ядрената енергия.

Мнозинство от евродепутатите или страните от ЕС може да наложи вето върху таксономията, посочва Ройтерс.

mediapool.bg