Кламер БГ - Новини: Kaрантината на Радев е свалена, но ДАНС и разузнаването разследват "активно мероприятие"

Kaрантината на Радев е свалена, но ДАНС и разузнаването разследват "активно мероприятие"

България

|
Ср, 21 Окт 2020г. 18:39ч.
Kaрантината на Радев е свалена, но ДАНС и разузнаването разследват "активно мероприятие"

Карантината на президента Румен Радев е свалена със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в София д-р Данчо Пенчев, но около случаят продължава да има много неизвестни.

В сряда казусът стигна до ДАНС и разузнаването, след като премиерът Бойко Борисов разпореди двете служби да проверят кой е спретнал "активнотото мероприятие", за което заговори Радев.

"Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, посочи Борисов.

Премиерът каза, че правителството е подготвило абсолютно всичко необходимо за посещението на президента Радев в Естония и за домакинството на България на инициативата "Три морета" догодина.

В сряда вечерта казусът се задълбочи още повече, след като от президентството обвиниха правителството, че е саботирало действията на Радев около инициативата "Три морета".

На този фон остава неясно дали Радев е знаел, че е бил контактен със заразения командир на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров преди да излети за Талин, където участва в събитие по инициативата.

След завръщането му от Естония вчера столичната РЗИ му е връчила предписание за PCR тест, който е отрицателен.

Шефът на РЗИ Данчо Пенчев каза, че заради три отрицателни PCR теста епидемиологичният риск в казуса на президента е оценен като нисък. Затова карантината е свалена.

Държавният глава замина за естонската столица в понеделник да участва в инициативата "Три морета", но във вторник посещението му бе прекратено.

За това, че е бил в контакт със заразен преди пътуването, съобщи във фейсбук страницата си естонският президент Керсти Калюлайд. След завръщането си държавният глава обяви, че "доброжелатели" са му спретнали "активно мероприятие".

Радев се оплака, че правителството е работило срещу домакинството на "Три морета"

В сряда вечерта от президентството не се съгласиха с твърдението на Борисов, че е направено "абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата "Три морета".

От там пишат, че Радев е получил подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 година, но след това Борисов се е разграничил от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на инициативата.

Представител на българското МВнР пък е изразил резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на инициативата през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

Министърът на външните работи дори е казала, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции и предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

"Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички", посочват от президентството.

Карантината и тестовете

Здравният министър Костадин Ангелов обяви във вторник, че президентът ще бъде поставен под карантина.

В сряда сутринта от президентството съобщиха, че държавният глава си е направил нов тест в София и това е вторият му отрицателен тест в рамките на два дни, след отрицателния тест в Талин.

"Преди малко помолих колегите от ДАНС И ДАР да проверят кои са тея доброжелатели в кавички, които искат да минират действията и на правителството, и на президентската институция. Или какви са тези конспиративни теории и кой вътре в България би искал на нещо, което е толкова полезно за България", заяви малко по-късно Борисов.

Той все пак вметна, че "ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем."

Какво се случи

Съмненията около целия случай възникнаха след първоначалните мъгляви обяснения на пресслужбата на президента за прекъснатата визита - усложнената Covid- ситуация и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от планираната програма. От президентството на Естония обаче казаха, че това се е наложило заради контакт със заразен още преди излитането на Радев от София. В личния си профил в социалната мрежа Фейсбук президентът на Естония Керсти Калюлайд написа:

"След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря на "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка".

На въпрос откъде идва разминаването, от прессекретариата на Румен Радев заявиха във вторник, че той "няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен".

Няколко часа по-късно това съобщение бе опровергано от здравния министър Костадин Ангелов. Той каза, че още в неделя, преди да излети за Талин, президентът е бил уведомен, че е бил в контакт със заразен.

"Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен", съобщи здравният министър на извънреден брифинг.

"Какво се е случило оттам нататък... мерките са еднакви за всички", продължи министър Ангелов и уточни: "С пристигането си в България той се счита за контактно лице, ще бъде поставен под карантина, ще му бъде предложен PCR тест на летището и докато излязат резултатите, ще е под карантина. На екипажа ще им бъде предложен PCR тест на място на летището, да се наблюдават, ако имат симптоми, да уведомят личния си лекар или РЗИ".

Самият Румен Радев коментира: "Моите доброжелатели в България, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19. За мен това е пример за активно мероприятие".

"Нито аз, нито моята делегация, нито вие (придружаващите журналисти – б.р.) сте били поставени под карантина в Естония", подчерта Радев при пристигането си в София.

До този момент не е известно кой точно е уведомил естонския президент за контакта на Радев със заразен с коронавирус.

mediapool.bg