Кламер БГ - Новини: "Боец" обжалва действията на ЦИК по казуса с джипката на Борисов в кампания

"Боец" обжалва действията на ЦИК по казуса с джипката на Борисов в кампания

България

|
Пет, 12 Март 2021г. 17:09ч.
"Боец" обжалва действията на ЦИК по казуса с джипката на Борисов в кампания

Гражданското сдружение "Боец" подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу това, че Централната избирателна комисия (ЦИК) не взе решение дали премиерът и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов нарушава или не закона с обиколните из страната и раздаването на бюджетни средства по време на предизборната кампания.

По-рано тази седмица ЦИК разгледа само "за сведение" няколко сигнала срещу премиера, сред които тези от "Боец" и от БСП Комисията не успя да събере мнозинство за решение и така въпросът дали има нарушение на закона остана. Шестимата членове, издигнати от БСП, настояваха, че Борисов нарушава закона, а седмината от ГЕРБ – че не. Така бе блокирано взимането на решение в която и да е посока, защото по закон ЦИК трябва да взима решения с мнозинство от две трети от присъстващите, а такова нямаше.

Според "Боец", както и според останалите подали сигнали срещу Борисов, премиерът нарушава закона, защото по време на кампанията ползва държавен транспорт. В изборния закон е записано, че се забранява"използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация".

"Всички ежедневно сме свидетели на наглостта на Борисов и съучастниците му, които с държавната джипка и охрана обикалят села и паланки и си правят на наш гръб предизборната кампания", посочват от "Боец".

Организацията смята, че "нарушаването на Изборния кодекс е възможно най-дребното прегрешение на Борисов и бандата му".

mediapool.bg