Кламер БГ - Новини: Бивш полицай е осъден, защото предложил подкуп за фиктивна проверка срещу Иван Ангелов

Бивш полицай е осъден, защото предложил подкуп за фиктивна проверка срещу Иван Ангелов

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 22:49ч.
Бивш полицай е осъден, защото предложил подкуп за фиктивна проверка срещу Иван Ангелов

Бивш полицай е осъден, защото се опитал да подкупи служител на ГДБОП, който пък трябвало да образува фиктивна проверка срещу фирма "Градус" и собственика й Иван Ангелов. Целта била въпросната проверка да потвърди съмнителни резултати от данъчни ревизии и те да не могат да бъдат възобновени, съобщи разследващият сайт BIRD.

Името на Ангелов нашумя, след като бизнесменът Светослав Илчовски обяви пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Бойко Борисов, че е бил принуждаван да участва в схема за изкуствено завишаване на оборотите на фирма "Градус", която впоследствие излязла на фондовата борса. Илчовски дори твърдеше, че Ангелов е платил на плеймейтка да обслужи Борисов и че това е жената, заснела спалнята му и наречена от бившия министър-председател "Мата Хари".

Ангелов отрече тези обвинения, но призна, че е много близък с Борисов. Обясни, че двамата имали чисто мъжки отношения без нищо сексуално и разказа, че премиерът му е съдействал пред санитарните власти негова стока да бъде пускана в чужбина. Освен това играели белот и често се чували по телефона.

Присъдата срещу бившия полицай е произнесена цели седем години след образуване на делото. В момента то все още е висящо пред апелативния съд в Пловдив.

Осъден условно по него е бившият полицай Иван Филипов. Според разследващите той е предложил подкуп на служител от ГДБОП-Стара Загора, за да образува фиктивна проверка срещу Ангелов и контролираните от него и брат му фирми. Това се случило след като на дружествата били извършени няколко ревизии по подозрения в укриване на ДДС. Нарушения не били открити, но финансовото министерство заподозряло пристрастност при воденето на ревизиите, били уволнени служители и образувана вътрешна проверка за работата им.

Според BIRD Филипов е бил близък с друг бивш полицай – Митко Николов, който е разпитван като свидетел. Той научил за данъчните ревизии на фирмите на Ангелов от трети бивш кадър от системата – Тошко Тотев, който пък след пенсионирането си станал шофьор на бизнесмена с ходатайството на Николов – някогашен негов шеф в МВР. Николов потърсил Филипов, за когото знаел, че е близък със служителя на БОП-а, когото впоследствие се опитал да подкупи.

Според делото Филипов предложил 50 хил. лв. Той бил арестуван през октомври 2010 г., след като дал 1000 лв. при среща в ресторант в Стара Загора. В делото е записано, че целта на фиктивната проверка била тя да се базира на данни, подадени от фирмите, а след това да бъде пратена в прокуратурата с заключение, че няма извършено престъпление. При предаването на парите обаче той бил арестуван от дирекция "Вътрешна сигурност".

mediapool.bg