Кламер БГ - Новини: Убийство в Гърция като във филм за италианската мафия

Убийство в Гърция като във филм за италианската мафия

Балкани

|
Вт, 03 Май 2022г. 13:23ч.
Убийство в Гърция като във филм за италианската мафия

Убийство в Гърция като във филм за италианската мафия

Седмица измина от убийството на Янис Скафтурос - едно от най-силните и разпознаваеми лица на подземния свят в Гърция.

Чичо Джо, както е известен Скафтурос в престъпните среди, беше разстрелян показно в деня след Великден по време на семейна сбирка в бащината му къща.

Описваната от гръцките медии сцена силно напомня популярните филми за италианската мафия.

Убийството

В следобеда на Велики понеделник Скафтурос и семейството му обядват в двора на бащината му къща в село Скурта в област Беотия, южна Гърция. На обяда присъстват дъщерите му, внуците му, съпругата му, майка му и близки негови роднини.

Пристигат четирима души с мотоциклети. Двама от тях слизат от моторите, влизат пеша в двора и започват да стрелят. Нападателите са с каски и лицата им не се виждат.

55-годишният Скафтурос е разстрелян с три куршума от пистолет в главата и над 15 куршума от автомат "Калашников" предимно в гърдите и корема. Ранена е едната му дъщеря Катерина, която се опитва да предпази баща си и свекър му.

В момента на нападението в близост до Скафтурос се намира тригодишният му внук, разказва пред в. "Прото тема" неговата дъщеря.

Според свидетелски показания на присъствалите близки, нападателите са поискали другите да залегнат, а по говора им изказват предположения, че са чужденци по всяка вероятност албанци.

Наемни убийци

Според експерти убийството е дело на наемни убийци, които са следвали добре организиран план. По всяка вероятност те са разполагали с вътрешна информация и са знаели, че Скафтурос ще е "със спуснат гард" и личните му охранители няма да присъстват.

Самият Скафтурос се е страхувал за живота си и навсякъде се е движил с охрана. Сред охранителите му бил и бивш полицай. Конкретно в този ден охраната му трябвала да застъпи в по-късен час.

Полицейски източници отбелязват, че не е изключено нападателите да са следели Скафтурос и да са предприели действия, когато са видели, че е без охрана.

Запознати със случващото се в гръцкия престъпен свят коментират, че "дворците се превземат отвътре" и вероятността убитият мафиотски лидер да е бил предаден от свои е голяма.

Един от моторите на нападателите, откраднат преди три години, се развалил и бил изоставен при бягството им.

Въпреки мащабната полицейска акция с участието и на хеликоптер извършителите на убийството не бяха открити.

Вестник "Катимерини" коментира, че това е последната брънка от дълга поредица от убийства, белязала "голямото разчистване на сметки в подземния свят", което се измерва в над 20 поръчкови убийства за последните пет години.

Кой е Скафтурос?

55-годишният Скафтурос има впечатляващо криминално досие. Името му е замесено в изнудвания, бомбени нападения, обвинения в отвличане и убийство.

Смята се за близък до убития през 2018 г. Василис Стефанакос и излежаващия присъда в затвора Панайотис Властос. Тримата са създатели на една от най-силните престъпни групи в подземния свят на Гърция.

Скафтурос се смята за "ковчежник" на престъпна група, разбита през юли 2002 г. Името му е намесено и в първото бягство на Василис Палеокостас с хеликоптер от атинския затвор "Коридалос" през 2006 г.

През 2012 г. тричленен състав на Апелативния наказателен съд присъжда две доживотни присъди за Скафтурос и Властос за подбудителство при отвличането на корабособственика Периклис Панагопулос за откуп от 30 милиона евро и за убийството на бизнесмена Йоргос Гусиос. Пет години по-късно обаче на втора инстанция Скафтурос е оправдан и по двете обвинения.

Чичо Джо излиза от затвора през 2018 г. Няколко месеца по-рано срещу него е направен неуспешен опит за убийство от албански затворник, който го напада с нож. Според информацията преди да бъде освободен от затвора Скафтурос си купува брониран автомобил.

Полицейски източници и запознати с подземния свят смятат, че убийството е резултат от опитите на конкретна престъпна група да елиминира конкурентите и да изпрати послание за надмощие.

Има информация, пише още "Катимерини", че самият Скафтурос стои зад някои от поръчковите убийства на свои конкуренти.

Според високопоставен полицейски източник, цитиран от в. "Вима", Скафтурос е развивал дейност и е работил с хора както в Гърция, така и в България и Кипър.

Кървавата поредица от поръчкови убийства в гръцкия подземен свят, започнала през 2017 г., не се отразява в издадени от съда присъди. До момента полицията не е разкрила нито едно от престъпленията, жертвите на които са хора с тежко криминално минало.

Полицейски служители твърдят, че знаят кой се крие зад престъпленията, но поради липса на доказателства не могат да изправят извършителите пред правосъдието.

mediapool.bg