Кламер БГ - Новини: Турция започна учението "Тюлен 2022" в Егейско море

Турция започна учението "Тюлен 2022" в Егейско море

Балкани

|
Четв, 12 Май 2022г. 12:11ч.
Турция започна учението "Тюлен 2022" в Егейско море

Сн. Архив

Започна турското учение "Тюлен 2022" в Егейско море под командването на турската брегова охрана, съобщи телевизия "ТРТ Хабер".

Учението се извършва в зоната на отговорност на Турция за издирвателно-спасителни дейности в международните води на морето и в турското въздушно пространство, посочва телевизията.

Маневрите ще са съсредоточени върху два сценария - спасяване на екипажа на търговски кораб, който потъва, и спасяване на пътници от пътнически кораб след подаден сигнал за бедствие заради възникнал пожар.

Учението ще бъде следено от заместник-министъра на вътрешните работи Мехмет Ерсой, командващия бреговата охрана адмирал Ахмет Кендир и 47 наблюдатели, в т.ч. 27 чуждестранни.

В маневрите ще участват един хеликоптер и една фрегата на ВМС, четири самолета и един хеликоптер на ВВС, един хеликоптер на жандармерията, две корвети, осем лодки, четири хеликоптера и два самолета на бреговата охрана, а така също и лодка и персонал на признатата само от Турция Севернокипърска турска република.

Учението ще се проведе на две отделни точки в морето, намиращи се западно от гръцките острови Лесбос и Хиос в район, попадащ в зоната на отговорност за издирвателно-спасителни дейности на Турция в международни води, пояснява ТРТ Хабер.

Учението "Тюлен" обичайно се провежда веднъж на две години, но заради коронавируса за последно се състоя през 2018 г.

mediapool.bg