Кламер БГ - Новини: Сблъсъци между полиция и участници в осмомартенска демонстрация в Истанбул

Сблъсъци между полиция и участници в осмомартенска демонстрация в Истанбул

Балкани

|
Четв, 09 Март 2023г. 09:11ч.
Сблъсъци между полиция и участници в осмомартенска демонстрация в Истанбул

Сблъсъци между полиция и участници в осмомартенска демонстрация в Истанбул

Силите по сигурността в Истанбул разпръснаха множеството демонстранти, които участваха снощи в 21-ия вечерен феминистки поход, организиран по повод Осми март, Международния ден на жената, на централния площад "Таксим".

По време на демонстрацията избухнаха сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ, много жени бяха влачени по земята и удряни с палки.

Последваха арести, но не се съобщава точният брой на задържани. Сред арестуваните има и мъже, тъй като в демонстрацията участва и "силният пол".

Традиционният поход-демонстрация се организира от платформа, обединяваща женски граждански организации и ЛТБТ общности в Турция.

По данни на вестник "Джумхуриет" в протестния поход са участвали няколко хиляди души.

През деня управата на район "Бейоглу" забрани провеждането на демонстрацията на площада "Таксим". Затворени бяха спирките на метрото в района на площада.

Полицията блокира улиците около централния булевард "Истиклял", които водят към площад "Таксим".

Самият площад беше ограден с железни бариери, разположени бяха полицейски коли за разпръскване на вода и сълзотворен газ, както и много полицаи от силите за борба срещу терора и обществените безредици.

Въпреки забраните внушително множество от няколко хиляди души от различни райони на мегаполиса, преодолявайки полицейските блокади, се включиха привечер в похода.

"Гневни сме, в траур сме, но протестираме. Оставка на правителството. Бягай Тайип, ние жените идваме", скандираха участничките, визирайки президента Реджеп Тайип Ердоган.

От името на участниците бе прочетено обръщение до обществеността и медиите. В него се призоваха властите да приемат закони срещу убийствата на жени и в защита на жените, да се гарантира равенството между половете, свобода на словото и печата.

Специално бе подчертано, че Турция трябва да отменени отказа си от Истанбулската конвенция за защита на жените.

Площад "Таксим" бе разчистен от полицията, но загражденията останаха.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg