Кламер БГ - Новини: Само с лична карта ще се пътува в Балканския "мини Шенген"

Само с лична карта ще се пътува в Балканския "мини Шенген"

Балкани

|
Съб, 31 Окт 2020г. 18:43ч.
Само с лична карта ще се пътува в Балканския "мини Шенген"

Единни разрешителни за работа, взаимопомощ при природни бедствия и съкращаване на митническите процедури - за това са се разбрали Сърбия, Северна Македония и Албания, съобщи сръбската телевизия РТС.

Това е станало по време на видеоконферентна среща в петък рамките на инициативата "мини Шенген" за регионално сътрудничество в Западните Балкани. В нея са участвали сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Албания Еди Рама. Те са взели и няколко други важни решения, които ще се прилагат от 10 ноември.

На първо място гражданите на всяка от трите страни ще могат да пътуват в другите две само с лична карта, съобщи сръбският президент на пресконференция след срещата. Досега такава възможност за пътуване между Сърбия и Албания нямаше.

От 10 ноември гражданите на Сърбия, Северна Македония и Албания ще могат да пътуват в трите страни без представяне на PCR тест за коронавирус, каза Вучич.

Освен това министрите на здравеопазването трябва да договорят правила за лечение на пациент от едната страна, ако се намира на територията на една от другите, и как ще се уреждат разходите за това.

Обсъждана е и възможността трите страни да кандидатстват заедно за ваксина за Covid-19.

Вучич каза, че още е в сила поканата към Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово да се присъединят към инициативата за "мини Шенген" на Западните Балкани.

mediapool.bg