Кламер БГ - Новини: Прокурор поиска по-сурова присъда за кмета на Истанбул

Прокурор поиска по-сурова присъда за кмета на Истанбул

Балкани

|
Пет, 16 Дек 2022г. 14:57ч.
Прокурор поиска по-сурова присъда за кмета на Истанбул

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу

Прокурорът Фуркан Окудан по делото срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу е подал възражение в Апелативния съд за завишаване на издадената преди два дни от съда присъда срещу Имамоглу. Това съобщи съветникът на Имамоглу Мурат Онгун, предаде БТА.

Кметът на Истанбул получи присъда от 2 години и 7 месеца затвор за обида на високопоставени официални лица. Решението на първоинстанционния турски съд, което подлежи на обжалване, предизвика протести в най-големия турски град.

"Господин прокурорът намерил за недостатъчно строга присъдата на кмета на Истанбулската голяма община Екрем Имамоглу. Преди да са минали 24 часа той подаде възражение в Апелативния съд за завишаването ѝ. Довеждаме до знанието на обществеността", написа Мурат Онгун в личния си акаунт в социалните медии.

Ако Върховният съд потвърди решението на първата инстанция, основният противник на Ердоган - Имамоглу ще трябва да лежи в затвора и ще бъде лишен от правото да упражнява политическа дейност.

Междувременно площад "Сарачхане", който се намира пред сградата на общината, беше изпълнен с хора до краен предел дошли да подкрепят кмета на Истанбул.

По данни на Дирекцията по сигурността на Истанбул на митинга са присъствали 25 000 души. От истанбулската община обаче твърдят, че на митинга в подкрепа на кмета са били близо 200 000 души.

Митингът беше организиран от лидерите на т. нар. шестстранна маса. Така се нарича опозиционна структура, състояща се от шест политически партии с различни идейни виждания, но с обща цел - издигане на обща кандидатура срещу Ердоган на предстоящите президентски избори през 2023 г., отмяна на президентската система и връщане към парламентарно управление на страната.

Проявата се проведе под наслова "В защита на волята на народа".

В изказванията си лидерите на шестте политически партии - Кемал Кълъчдароглу, Мерал Акшенер, Али Бабаджан, Ахмет Давутоглу, Гюлтекин Уйсал и Сабри Текир изразиха пълната си солидарност с Имамоглу, призоваха за свобода на словото и за независимост на правосъдната система.

Критици твърдят, че решението на съда е политическо и цели да елиминира Имамоглу, който е един от най-силните опоненти на Ердоган.

mediapool.bg