Кламер БГ - Новини: След труса край Измир - 35 жертви и над 800 ранени

След труса край Измир - 35 жертви и над 800 ранени

Балкани

|
Съб, 31 Окт 2020г. 19:32ч.
След труса край Измир - 35 жертви и над 800 ранени

Броят на загиналите и ранените в Турция след мощното земетресение в петък продължава да расте.

Към момента жертвите са 35, а над 800 души са ранени при труса с магнитуд 6.6 по скалата на Рихтер, който в продължение на 15 секунди разлюля района на Измир - четвъртия по големина град на Турция с над 5 милиона население. Това показват данните на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Има вероятност броят на жертвите да се увеличи, защото разчистването на срутените блокове продължава, и все още има хора в неизвестност.

Епицентърът на труса в петък беше в морето, на 19 километра северозападно от гръцкия остров Самос. Земетресението беше усетено най-силно в провинция Измир, където предизвика огромни поражения.

Жертвите на гръцкия остров Самос към момента са двама тинейджъри. Те са се връщали от училище, когато върху тях се е стоварила стена.

Трусът беше усетен още в Атина и Истанбул, както и в някои райони на южна България.

Цяла нощ продължи разчистването на рухналите сгради в търсене на оцелели. Поне стотина души са били извадени под отломките.

Милиони турци в района на Измир прекараха нощта навън страхувайки се от нови земетресения. Броят на вторичните трусове е бил над 400, като най-силният от 5 степен по скалата на Рихтер е регистриран в 8 часа в събота.

Земетресението, което в 14 часа в петък удари Измир, се определя като най-голямото след катастрофалното земетресение от 1999 г. в района на Истанбул, при което загинаха десетки хиляди души.

Според сеизмолози трусът е имал ефекта на 35 атомни бомби.

Междувременно от обсерваторията Кандилли в Истанбул обявиха, че земетресението в Измир е било с по-голям магнитуд - 6.9 по скалата на Рихтер.

Земетресението е усетено в много обширна територия - курортните селища Кушадасъ, Айдън, Мугла, Маниса, Денизли, Чанаккале, Бурса, Кютахия, Ялова, Текирдаг, Одрин.

В Истанбул е усетено по-осезаемо в районите по крайбрежието на Мраморно море.

Трагичната равносметка след труса расте. Съборени са 17 жилищни сгради. Над 50 жилищни и обществени сгради са с големи поражения, съобщи кметът на район Байрак.

Стотици хиляди хора са навън, някои останаха без жилища, други не могат да влязат поради нанесените щети.

Продължават спасителните работи. 16-годишно момиче Инджи Окан бе спасено след 17 часа под развалините на жилищен блок, който буквално е рухнал. Момичето е спасено заедно с кученцето, с което си играело, когато земетресението съборило блока.

Две жени, на 53 и 62 години, също са извадени изпод развалините на рухнал жилищен блок.

Въпреки че с напредването на времето намаляват шансовете за откриване на оцелели, много хора от вчера насам стоят край развалините с надежда да бъдат спасени близките им.

Земетресението в Измир отново извади на показ класическите критични слабости в строителния сектор на Турция - липсата на антиземетръсен контрол в изграждането на жилищните сгради, особено в кварталите с по-бедно население, използването на некачествени строителни материали от предприемачи в гонене на печалби и не на последно място - икономическата криза.

България предложи помощ

България е готова да окаже помощ и съдействие на Турция и Гърция след опустошителното земетресение, написа премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук.

"Като съседи в нужда сме длъжни да си помагаме. Затова трябва да пазим уважение помежду си и да поддържаме винаги диалог. България изразява солидарност с народите на Гърция и Турция във връзка с разрушителното земетресение, което предизвика жертви и щети. Страната ни е готова да окаже помощ и съдействие. Поднесох съболезнования на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото разговарях по телефона", заявява Борисов.

Държавният глава Румен Радев изпрати писма до президентите на Гърция Екатерини Сакеларопулу и на Турция Реджеп Тайип Ердоган, в които изказва съболезнования към семействата и близките на загиналите и пожелава бързо възстановяване на пострадалите при природното бедствие.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е разговарял по телефона с гръцкия си колега Михалис Хрисохоидис, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той е заявил готовността на МВР и на българското правителство да окажат помощ и материална подкрепа на гръцката страна.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg