Кламер БГ - Новини: Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция обвини правителството, че заговорничи срещу кмета на Истанбул

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция обвини правителството, че заговорничи срещу кмета на Истанбул

Балкани

|
Вт, 03 Ян 2023г. 18:16ч.
Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция обвини правителството, че заговорничи срещу кмета на Истанбул

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Турция обвини правителството, че заговорничи срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Те искат да завземат със заговори общината в Истанбул, която опозицията спечели", каза днес Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП), пред партийни членове в парламента.

Имамоглу беше осъден миналия месец на две години и седем месеца затвор и политическа забрана заради обида към високопоставени официални представители. И двете присъди трябва да бъдат потвърдени от апелативен съд.

Решението на съда срещу истанбулския кмет предизвика критики в страната и чужбина.

Имамоглу е споменаван като възможен съперник на Реджеп Тайип Ердоган за президентския пост на изборите тази година и някои проучвания показват, че би го победил, ако действително бъде издигнат за кандидат на опозицията.

Кметът на Истанбул беше съден заради реч, в която каза, че тези, които са анулирали първоначалния вот през 2019 г., в който той победи с малка преднина кандидата на Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, били "глупаци". Имамоглу обясни, че забележката му била отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за използване на същия език срещу него.

След като първоначалните резултати бяха анулирани, Имамоглу спечели повторното гласувайте с по-голяма разлика, слагайки край на 25-годишното управление на Партията на справедливостта и развитието в най-големия турски град.

mediapool.bg