Кламер БГ - Новини: Започна прилагането на договора между Белград и Прищина за личните карти

Започна прилагането на договора между Белград и Прищина за личните карти

Балкани

|
Четв, 01 Септ 2022г. 11:39ч.
Започна прилагането на договора между Белград и Прищина за личните карти

Започна прилагането на договора между Белград и Прищина за личните карти

В полунощ започна прилагането на споразумението между Белград и Прищина за личните карти, договорено с посредничеството на ЕС, съобщи Косово онлайн.

В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне изискването за специални документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за държателите на сръбски документи за самоличност, обяви миналия месец върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

На всички

пропускателни пунктове по границата Сърбия разлепи съобщения, в които се обяснява, че разрешаването на използването на лични карти, издадени от Прищина, се прави само по практически причини, за да се даде възможност за свобода на движение и това не може да се тълкува като признаване на независимостта на Косово.

В съобщенията се посочва още, че използването на лични карти, издадени от Прищина, не може да се тълкува като съгласие на Белград да се отклони от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

От днес се прилага и наредбата на Прищина за регистрационните номера на автомобилите и започва да тече 60-дневният срок за смяна на издадените от Сърбия

регистрационни номера с табели, издадени от Косово.

В близост до граничните пунктове Бърняк и Ярине се забелязва засилено присъствие на мироподдържащите сили на КейФОР, а на неколкостотин метра от Ярине е изграден голям контролно-пропускателен пункт на косовската полиция, където са разположени специални части.

mediapool.bg