Кламер БГ - Новини: Гърция обновява флота с нови корвети за 2.5 млрд. евро

Гърция обновява флота с нови корвети за 2.5 млрд. евро

Балкани

|
Четв, 10 Ноем 2022г. 11:41ч.
Гърция обновява флота с нови корвети за 2.5 млрд. евро

Снимката е илюстративна

Гърция ще придобие нови корвети и фрегати за около 2.5 милиарда евро. Това реши Висшият военноморски съвет на гръцките Военноморски сили (ВМС) в сряда.

Решението е взето в контекста на програмата на ВМС за обновяване на флота със закупуване на фрегатите Belharra и модернизацията на фрегатите MEKO.

С най-големи шансове за успех са италианските и френските предложения, но има и холандско. Процесът на възлагане на обществената поръчка обаче все още е в началото, съобщава изданието Keep Talking Greece.

Началниците на Съвета на Генералния щаб ще следят за развитието на въпроса, а след това Дирекцията по оборудването ще поеме воденето на преговори със заинтересованите страни. Окончателното решение ще бъде взето от Правителствения съвет по външни работи и отбрана (KYSEA).

Министерството на националната отбрана е отпуснало средства на обща стойност приблизително 2.5 млрд. евро, които ще бъдат разпределени за закупуването на три корвети и модернизирането на четирите фрегати клас MEKO.

Очаква се сумата да се увеличи с течение на времето, тъй като според съобщенията скритите разходи не могат да се предвидят предварително.

mediapool.bg