Кламер БГ - Новини: В атмосфера на неизвестност се очакват изборите в Северно Косово в неделя

В атмосфера на неизвестност се очакват изборите в Северно Косово в неделя

Балкани

|
Четв, 20 Апр 2023г. 13:21ч.
В атмосфера на неизвестност се очакват изборите в Северно Косово в неделя

В атмосфера на неизвестност се очакват изборите в Северно Косово в неделя

В неделя в Северно Косово се очакват извънредни избори в четири общини с преобладаващо сръбско население, които вероятно ще изострят и без това напрегнатата обстановка в тази част на Косово, където напоследък имаше грабежи, стрелба по сръбски жители, посегателства срещу църкви.

Изборите в четири общини в северната част на Косово, където живеят предимно сърби, бяха насрочени за 23 април. Това стана след като сърбите напуснаха косовските институции, като администрация, полиция и съдебна власт. Причината бе неспазването на Брюкселското споразумение от страна на Прищина и навлизането на специални части на косовската полиция в северната част на бившата сръбска провинция.

Представителите на сърбите в Косово обявиха, че няма да участват в изборите, докато не бъде сформиран Съюз на сръбските общини и докато специалните части на косовската полиция не се изтеглят от Северно Косово.

Извънредните избори за кметове на четирите общини, както и за общинските съвети на Звечан и Лепосавич, бяха насрочени първоначално за 18 декември, а след това президентът на Косово Вьоса Османи определи 23 април 2023 г. като дата за произвеждането им.

Основната партия на косовските сърби "Сръбска листа", която е близка до властите в Белград, постави като условие за участието си в избори създаването на Съюз на сръбските общини, нещо, което фигурира в постигнатите договорености между Белград и Прищина с участието на европейските посредници в Охрид през март.

На предсрочните избори в четирите общини Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан, които са предимно населени със сърби, ще участват общо 11 кандидати, от които само двама са представители на сръбската общност. Това са независимият кандидат Сладжана Пантович, която се кандидатира за кмет на Звечан, и Александър Ябланович от Партията на косовските сърби, който се кандидатира за председател на община Лепосавич.

Основните кандидати за местни органи на властта в тези четири общини ще бъдат от Демократическата партия и движението Самоопределение на премиера Албин Курти. Това даде повод на президента на Сърбия Александър Вучич да заяви, че 2 процента от албанците ще управляват 98 процента от сърбите.

Според Милица Ракич Андрич от Нова обществена инициатива от Косовска Митровица тази оценка е вярна фактически, но е не е съвсем точна.

"Нито един кмет или кметица няма да бъдат успешни в управлението на общините, докато местните сърби не започнат да работят в техните администрации", посочва Андрич пред вестник "Данас". Тя изтъква, че законът за местното самоуправление предвижда механизми за смяна на кметовете, които за мнозинство от над 90 процента от населението не са трудни за задвижване.

Специалният представител на Европейския съюз за Западните Балкани и диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак тези дни заяви, че случващото се в Северно Косово е тревожно. Той отправи посланието, че Европейският съюз очаква Косово и Сърбия да се фокусират върху нормализиране на своите отношения.

Но според Милица Ракич Андрич загрижеността на международните посредници е отражение на тяхното нехайство за проблемите, които процесът, който те ръководят, създава за гражданите от Северно Косово. Според нея посредниците са в омагьосан кръг, тъй като вече цяло десетилетие изключват гражданите от Северно Косово от диалога за техния живот, а от друга страна са напълно неефикасни в решаването на кризи, които възникват от реализацията на споразумения, които нямат подкрепа в общността, в която трябва да се прилагат.

Докладчикът за Косово в Европейския парламент Виола фон Крамон оцени бойкота на извънредните избори от Сръбската листа в четири общини със сръбско мнозинство в Северно Косово като "голяма грешка", но каза, че не очаква това да доведе до напрежение на север. Според нея бойкотът на изборите от сърбите в Северно Косово се дължи на решение на Белград.

Макар че сърбите няма да участват в тези избори, международни представители заявяват, че резултатите от изборите в неделя ще бъдат признати за валидни.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви днес, че САЩ ще признаят резултатите от изборите в четири общини в северната част на Косово, въпреки че сърбите ще ги бойкотират. Той призова сърбите да се върнат в институциите на Прищина. Подобна позиция заеха и посолствата в Прищина на Франция, Италия, Германия, Великобритания и САЩ.

Ескобар заяви пред Танюг, че фактът, че някои политически партии бойкотират изборите, не определя резултатите от изборите и САЩ при всички положения ще признаят тези резултати.

Той посочи, че заплахите срещу сръбската общност в Косово трябва да спрат "от всички страни", за да могат тези хора да живеят по "мирен и демократичен начин" в едно демократично общество.

"Палежите на превозни средства и недвижими имоти и заплахите към хората, които искат да се интегрират, не идват от етнически албанци, а от сърби, така че смятам, че заплахите срещу сръбската общност в Косово трябва да спрат от всички страни“, каза Ескобар.

Говорителят на ЕС Петер Стано също заяви тази седмица, че съществена част от прилагането на Брюкселското споразумение и анекса от Охрид е завръщането на сърбите в косовските институции, в това число и в местната власт. Пред прищинската RTV21 Стано каза още, че ЕС е ангажирал и двете страни да намалят напрежението и сърбите да се върнат в институциите, както и Прищина да позволи това връщане.

Наложително е да се върнем към ситуацията, при която косовските сърби активно участват в местната администрация, в полицията и съдебната система в Северно Косово. Необходимо е и двете страни да изиграят своята роля за това, подчерта Стано.

mediapool.bg