Кламер БГ - Новини: Бойко Ноев: България е изпаднала в безпрецедентна външнополитическа изолация

Бойко Ноев: България е изпаднала в безпрецедентна външнополитическа изолация

Балкани

|
Четв, 05 Ноем 2020г. 15:12ч.
Бойко Ноев: България е изпаднала в безпрецедентна външнополитическа изолация

България настоява Северна Македония да заяви и пред ООН, че няма териториални претенции към България, каза външната министърка Екатерина Захариева в четвъртък.

Тя обясни преди бТВ, че пробивът, за който съобщи преди два дни, всъщност се отнасял именно по отношение на това, че управляващите в Скопие са изявили готовност да гарантират, че името "Северна Македония" се отнася само за страната и няма нищо общо с географския регион.

"Те са го обявили в НАТО, сега са готови да го заявят в ЕС, ние искаме и в ООН", каза Захариева.

Тя посочи, че България засега не може да одобри преговорната рамка на Скопие, а до заседанието на на Съвета "Общи въпроси" на 10 ноември, когато темата ще бъде обсъдена остава много малко време.

Тя изключи вариант България да смени позицията си под външен натиск предвид германското ротационно председателство на ЕС, което е много активно. Освен това отхвърли възможност в последния момент да има промяна в позицията.

"Всякакви спекулации по темата, че нещо ще се промени в последния момент, са неуместни", каза тя.

Преди това в същата телевизия бившият военен министър и посланик на България в НАТО Бойко Ноев коментира, че

"в последния момент, тъй като външната политика се управлява еднолично, може да получим изненада".

Според Захариева обаче кабинетът е единен по тази тема.

Тя отхвърли и критиките към към Договора за добросъседство със Скопие от 2017 година, което това правителство подписа. Според нея единственият проблем е, че Северна Македония не го изпълнява.

За разлика от договора между Атина и Скопие, българският е предимно пожелателен и липсва конкретика.

По нейните думи в него е заложено, че България и Северна Македония имат обща история, но Скопие очевидно се опитва да говори за споделена история.

Захариева обясни, че България е искала да се подпише декларация или протокол към договора. Преди ден от Скопие обаче отхвърлиха българското искане за анекс.

Бойко Ноев: България е изпаднала в безпрецедентна външнополитическа изолация

Бойко Ноев от своя страна коментира, че България е изпаднала в една безпрецедентна външнополитическа изолация по този въпрос.

"Сега разбираме, че договорът за добросъседство със Северна Македония не гарантира нашите интереси, той е прекалено общ без ясни ангажименти и от двете страни", обясни Бойко Ноев.

Според него проблем е, че сега преди началото на преговорите за членство в ЕС, обясняваме на нашите съюзници, че имаме проблем със Северна Македония.

"Ако вземем за пример Гърция, десетилетия на ред те обясняваха на международната общност какъв е проблемът. България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура", отбеляза Бойко Ноев.

По думите му днешното политическо управление е хвърлило решаването на проблемите между Северна Македония и България на полето на историята.

"Историческата комисия беше натоварена с решаването на политически по същество въпроси. Няма как да преговаряме за Гоце Делчев, не можем да преговаряме по историческите факти", заяви Бойко Ноев.

Според него България трябва да прояви стратегическо търпение, защото ние сме в ЕС и НАТО и няма за къде да бързаме.

Захариева обаче отхвърли критиките на Ноев, който според нея не разбира добре темата.

"Брюксел трудно разбира днешния разговор между София и Скопие"

Евродепутатът от ДПС и групата "Обнови Европа" в Европейския парламент Илхан Кючюк от своя страна коментира, че

Брюксел трудно разбира днешния разговор между София и Скопие.

"Искаме да дадем силен знак, проевропейски знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда региона като интегрална част от своето не само географско, но и политическо и икономическо развитие. Страните от Западните Балкани трябва да бъдат час по-скоро интегрирани в ЕС". каза евродепутатът, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония.

Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с огромно финансиране - било като безвъзмездни средства, било като предоставяне на заеми, посочи евродепутатът и припомни, че сумата, която ЕК е заделила през кризисния период сега, се равнява на 3.3 милиарда евро.

"ЕС е наясно с големите проблеми пред Западните Балкани, свързани най-вече с демографската криза и изтичането на мозъци и невъзможността младо и активно население да остане на територията на Западните Балкани", коментира Илхан Кючюк пред БНР.

Голямото достижение на договора ни със Северна Македония Кючюк вижда в намирането на формулировката "обща", защото общото ни минало, общата история и общите корени по думите му ще поставят "много солидна основа за общото ни бъдеще".

"Крайната цел е всички заедно, общо, да бъдем в Европейския съюз и това е стратегическият интерес – на България, на Северна Македония и на Европейския съюз", каза той.

"Брюксел разчита съвременното ни поведение, конкретните действия в рамките на международните формати.Брюксел трудно разбира днешния разговор между Република Северна Македония и Република България.Не е дотам работа на Брюксел да разбира в големи детайли случващото се между нас, връщайки се към различни етапи от нашето развитие", каза евродепутатът.

"Ако договорът от Преспа решава проблем с Република Гърция и го отстранява окончателно, целейки да покаже, че едното минало и другото нямат нищо общо, то българският договор с Република Северна Македония започва един процес - да кажем, че всичко е било общо", посочи Кючюк.

mediapool.bg