Кламер БГ - Новини: Байдън предупреди Путин да не допуска Навални да умре в затвора

Байдън предупреди Путин да не допуска Навални да умре в затвора

Свят

|
Вт, 15 Юни 2021г. 10:10ч.
Байдън предупреди Путин да не допуска Навални да умре в затвора

снимка ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън каза, че ако руският опозиционен лидер Алексей Навални умре, това би било "трагедия", която да навреди на взаимоотношенията между Русия, САЩ и останалия свят. След по-малко от два дни предстои срещата между Байдън и руския президент Владимир Путин в Женева.

В интервю за NBC Путин отказа да даде гаранции, че Навални няма да умре в наказателната колония, където се намира. Президентът заяви, че “Русия не се занимава с убийства на политически опоненти, това се отнася и за миналогодишния инцидент с Алексей Навални“

"Нямаме такъв обичай - да убиваме когото и да било", каза руският президент в отговор на въпрос нареждал ли е покушение срещу Навални.

Навални, който е осъждан условно два пъти, беше обявен за издирване за нарушаване на условията на присъдата си по делото "Ив Роше". На 17 януари той беше задържан на летище Шереметиево, а на 2 февруари съдът замени условната му присъда с ефективна. Навални изтърпява наказанието си в колония във Владимирска област.

Путин добави, че условията в наказателната колония, в която лежи блогърът, са същите, каквито и за останалите затворници.

"Към него (Навални) се прилагат същите мерки, каквито и към останалите. Те не са с нищо по-лоши, отколкото към другите, които се намират в затвора", каза руският президент.

Байдън обясни, че потенциалната смърт на Навални "би била поредната индикация за това, че Русия няма никакво намерение да спазва основните човешки права". Тя би била "трагедия", която само ще навреди на връзките на Русия с останалия свят.

mediapool.bg