Кламер БГ - Новини: Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна

Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна

Свят

|
Вт, 13 Апр 2021г. 22:20ч.
Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи във вторник на руския си колега Владимир Путин да бъде организирана среща на върха "в трета страна през следващите месеци", за да се "изгради стабилна и предвидима връзка с Русия", обяви Белият дом, цитиран от Франс прес.

В нов телефонен разговор президентът на САЩ е изразил по-специално "безпокойството си във връзка със струпването на руски войски в окупирания Крим и на украинската граница". Байдън е призовал "Русия да намали напрежението", се посочва още в съобщението.

В телефонния разговор президентът на САЩ е изразил непоколебимия си ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи Белият дом.

Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат "твърдо", за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, предаде Ройтерс.

Но въпреки това Байдън е уверил Путин, че иска да изгради "една стабилна и предвидима връзка с Русия, в съответствие с американските интереси", допълва Белият дом.

В изявлението относно разговора се споменава и необходимостта от продължаването на стратегическия диалог за контрола на американските въоръжения или по въпросите със сигурността, допълва Франс прес.

За тази цел Байдън е предложил на Путин среща в трета страна в идните месеци, за да бъдат обсъдени цяла серия от въпроси, се уточнява в изявлението на Белия дом. В него не се казва дали Русия е приела офертата.

Относно разговора в изявление на Кремъл се казва, че Байдън е казал на Путин, че иска нормализиране на двустранните връзки и сътрудничество в областта на оръжейния контрол, иранската ядрена програма, Афганистан и климатичните промени, предаде Ройтерс.

В текста се допълва, че двамата президенти са казали, че са готови да продължат стратегическия диалог, за да гарантират световната сигурност, предаде Франс прес.

В изявлението на Кремъл също така се потвърждава, че Байдън е предложил среща на високо равнище с Путин, но не се съобщава как руският лидер е отговорил на това.

Разговорът е бил по американска инициатива и Путин е обяснил вижданията си за Източна Украйна, където тлеещият конфликт ескалира.

Междувременно Австрия обяви, че е готова да предостави своята територия за евентуална среща между руския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън, ако страните изберат да проведат среща в страната, съобщиха от австрийското външно министерство. "Решението дали да се проведе такава среща, кога и къде е въпрос на споразумение между двете страни. Австрия, разбира се, винаги ще бъде на разположение на преговарящи на високо ниво от всякакъв вид", каза представителят на австрийското външно министерство пред кореспондент на ТАСС.

mediapool.bg