Кламер БГ - Новини: Хората на Нинова (и Радев) продължават да си играят с F-16

Хората на Нинова (и Радев) продължават да си играят с F-16

Анализи и Коментари

|
Четв, 11 Авг 2022г. 14:00ч.
Хората на Нинова (и Радев) продължават да си играят с F-16

Сн. ЕПА/БГНЕС

БСП се разгневи в четвъртък на служебния кабинет и го предупреди да не "задължава" България с покупката на още 8 изтребители F-16, след като преди ден служебният военен министър Димитър Стоянов обяви предвижването на проекта за основен свой приоритет.

Хората на Корнелия Нинова от няколко седмици залагат на силен популизъм и противопоставят модернизацията на армията на социалните разходи. Проектът всъщност е одобрен от парламента още през 2018 година. Придобиването на втория транш изтребители е предвиден от Военновъздушните сили и е необходим, за да може България най-накрая да прекъсне зависимостта на бойната си авиация от Русия и да свали от въоръжение съветските МиГ-29, повечето от които вече са негодни за употреба и няма как да бъдат ремонтирани.

Получената оферта от САЩ бе оценена като много добра, като е нея влиза и основното въоръжение за първите 8 изтребители. Така на практика забавянето на проекта компрометира и първата сделка за САЩ.

"Без да отричаме необходимостта от модернизиране на Българската армия, заявяваме, че служебният кабинет не може да поема нови ангажименти, нито да взима стратегически решения. Те трябва да бъдат оставени на следващото редовно правителство, което да направи внимателен преглед по отношение на реалните нужди, сроковете и условията, преди да бъде взето окончателно решение", посочват от БСП, пропускайки да отбележат, че този път изтребителите ще бъдат платени разсрочено и няма да натоварят толкова бюджета.

Освен това, прегледът, за който настояват, всъщност е направен много отдавна и проектът трябваше да бъде одобрен още от правителството на Кирил Петков, който изрази подкрепа за него. Проектът се подкрепя и от ГЕРБ, и от ДПС.

Одобрението обаче не се случи, тъй като в последния момент Военновъздушните сили обявиха, че имат 32 въпроса по предложението на САЩ. Министрите на БСП в кабинета "Петков" използваха момента и демонстративно напуснаха заседанието на Министерския съвет, въпреки предупрежденията на военния министър Драгомир Заков, че срокът на предложението е 1 ноември и без парламент и правителство България рискува да го провали.

Военновъздушните сили, в които дълги години служеше и чийто командир беше Румен Радев преди да бъде избран за президент през 2016 г., е нормално да имат въпроси по предложението и те трябва да бъдат изяснени.

Реакцията на ВВС обаче не бе очаквана при положение, че българската страна участва в подготовката на заключителното предложение.

"Проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен в рамките на настоящето правителство. Причината за това е, че по получената наскоро американска оферта от страна на Военновъздушните сили вчера са идентифицирани 32 линии, по които имат въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори", каза Заков в края на юли.

Назначеният от президента служебен министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи в сряда, че има "още няколко въпроса" на ВВС, които трябва да бъдат изяснени. По-късно уточни, че те вече са общо 56.

"Очакваме да пристигнат отговори, но те не са свързани с актуализация на офертата, а с изясняване на ситуацията. Дочуха се гласове, че това едва ли не е било саботаж от страна на ВВС. Националният интерес не е саботаж", каза Стоянов и добави, че хората, които участват в процедурата, са били "крайно критични и търсещи отговор на всеки един въпрос".

Така, продължавайки взаимното дебнене и надцакване помежду си, "хората на Радев" във ВВС, където той продължава да има силно влияние, в колаборация с хората на Нинова, забавят придвижването на проекта - независимо от какви подбуди.

Радев бе един от най-острите критици на процедурата, по която бяха закупени изтребителите F-16 и защитаваше избора на шведските машини "Gripen". Изненадващо за мнозина, обаче, считаният за дясна негова ръка Димитър Стоянов веднага обяви проекта за втория транш F-16 за свой приоритет и съобщи, че МО проучва вариант срокът да бъде изместен до 15 декември, което е разумно предвид политическата несигурност в България.

От друга страна, не би трябвало да има проблем следващия парламент (изборите са на 2 октомври) да разгледа сделката до началото на ноември, ако ВВС са я подготвили и възникналите неясноти са изчистени.

Така че мандатът на служебното правителство ще е от голямо значение за проекта - още повече, че около него тепърва ще има политически бури на фона на очаквания възход на "Възраждане" и популисткото поведение на БСП. И всички неясноти ще бъдат използвани за забавяне скъсване на зависимостта на бойната ни авиация от Русия.

mediapool.bg