Кламер БГ - Новини: Факт: Путин загуби газовата война срещу Германия

Факт: Путин загуби газовата война срещу Германия

Анализи и Коментари

|
Съб, 14 Ян 2023г. 14:30ч.
Факт: Путин загуби газовата война срещу Германия

Корабът

Още е рано да говорим за военно поражение на Русия в Украйна, но Владимир Путин вече загуби газовата война срещу Германия. Това можем да го кажем със сигурност. След като по средата на отоплителния сезон газохранилищата на страната, разполагаща с най-големите мощности в това отношение в целия ЕС, са запълнени до над 90 процента, Германия вече няма защо да се опасява от някакво спиране на руските доставки или пък от недостиг на синьо гориво.

Газовият шантаж над Германия, която до началото на войната внасяше именно от Русия повече от половината нужни на страната количества природен газ, беше за Москва ключов елемент в изнудването на ЕС с цел максимално да бъде отслабена подкрепата, която европейците оказват на украинския народ и неговата армия.

Най-силната европейска икономика може и без Газпром

Но този план се провали. Германците нито мръзнат в домовете си, нито пък предприятията в страната спряха да работят. А Берлин се избави от страха си, че в своя гняв Русия ще спре енергоносителите за германската икономика. Германия сама се отказа от руските въглища и суров петрол - в рамките на ембаргото на ЕС. А от края на август 2022 година страната вече не получава нищо и от Газпром. С други думи: вече пети месец Германия живее и без тръбен газ от Русия, който доскоро беше смятан за незаменим.

И какво сега? Най-голямата европейска икономика се справя отлично в новите условия. Вярно, че след такова рязко прекъсване на дългогодишните вериги за доставка на енергия и значителното поскъпване на цените рецесията през 2023 все още изглежда неизбежна. Множат се обаче признаците, че в Германия тя ще бъде сравнително мека, а рекордната инфлация вече започна да спада.

В същото време Берлин засилва военната си помощ за Украйна, което може да се разглежда като още едно, косвено доказателство за провала на кремълската "специална газова операция". В първите дни на януари германското правителство промени досегашния си подход и реши да достави на Украйна и бойни машини за пехотата. А скоро вероятно и тежки танкове - дискусията за това вече е в разгара си.

Сега от два източника едновременно - от пазарния регулатор и от професионалната общност - населението и бизнесът получиха недвусмислен сигнал за отмяна на газовата тревога.

Първо регулаторният орган - Bundesnetzagentur - обяви, че "недостигът на газ тази зима става все по-невероятен", както и че резките колебания на цените вече спират и ще се стабилизират около сегашните им нива. След това и от Съюза на операторите на германските газохранилища INES представиха актуализираната си прогноза за 2023 година, според която към края на тази зима капацитетите ще бъдат запълнени две трети. А това ще позволи да се обезпечи 100 процента запълване на хранилищата до септември.

С други думи: германският бизнес и частните домакинства могат да бъдат спокойни, че няма да има недостиг на газ нито през тази, нито през следващата зима. Стига, разбира се, да продължат да икономисват активно, както в момента.

Газпром загуби най-важния си външен пазар

Но дори и при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата, примерно при големи студове, намалени доставки на втечнен газ поради високо търсене в Азия или напълно преустановяване на руските доставки за Европа и нужда да се черпят количества от германските газохранилища - дори и при такъв сценарий Германия ще успее да избегне дефицита на газ както в сегашния, така и през следващия отоплителен сезон, категорични са от INES.

Тяхната оценка на практика представлява потвърждение на експертно ниво, че Путин е загубил започнатата от него газова война. Германия навлезе в 2023 година без руски газ, но и без да се страхува от неговата липса. Точно в това се състои пълното поражение на Кремъл. Сега той повече не може да използва газа като оръжие.

Друг резултат от това руско поражение е фактът, че държавната компания "Газпром" загуби основния си външен пазар - доскоро именно германците получаваха една четвърт от целия експорт на "Газпром".

mediapool.bg