Кламер БГ - Новини: София и Скопие не искат да се оттласнат от дъно

София и Скопие не искат да се оттласнат от дъно

Анализи и Коментари

|
Четв, 18 Май 2023г. 16:14ч.
София и Скопие не искат да се оттласнат от дъно

Сн. БГНЕС

Отношенията между София и Скопие продължават да се влошават, направлявани от провокации и липса на политическа отговорност да се нормализират. Всекидневно се разменят реплики между двете държави, които излизат от нормалния тон, а доверието все повече изчезва.

Темата се превърна в най-евтиния начин за демонстрация на "патриотизъм" и явно толкова добре работи (за различни цели), че не спира да се употребява.

И от управляващи, и от опозиция.

След като македонските власти не допуснаха евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) да влезе в страната на 6 май (заради лошата му компания), сега премиерът Димитър Ковачевски сравни отношението на България към Северна Македония с това на Русия към Украйна и предизвика очаквана реакция от страна на България.

"Ръководството на Република Северна Македония (РСМ) трябва да убеди не България, а своите граждани, че гради демократична държава. Държава, в която по българските клубове не се стреля и не се палят. Българите в тази държава не са подлагани на системен тормоз, на физическо насилие и на режисирани съдебни процеси", каза президентът Радев.

Още по темата:

Ковачевски: Дискурсът на България към Северна Македония е като този на Русия към Украйна

В парламента всички партии излязоха с реакция във връзка с изказването на Ковачевски, като на практика този и други подобни случаи изразходват почти всичките им усилия за формирането на някаква външна политика в краткия живот на последните парламенти.

Малко по-късно Ковачевски отново се включи с отговор към Радев:

"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев".

В Северна Македония най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ развива силна антибългарска кампания от години, а управляващите, в които също има такива настроения, гледат да не изостават от смятания за изгоден политически тренд.

Така заяжданията, вече съвсем не толкова дребни, не спират и обсебват дебата между двете страни.

Заложените в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС конституционни промени, с които трябва да бъдат вписани българите в основния закон на страната, се подготвят под всекидневната заплаха на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да ги подкрепи, а от България в отговор идват заплахи, че Скопие няма да започне реални преговори.

Всеки опит за излизане от задънената улица се заклеймява като национално предателство, като най-големите потърпевши безспорно са обикновените хора от двете страни на границата.

Въпросът е кои са печелившите.

mediapool.bg