Кламер БГ - Новини: С премахването на информираното съгласие падат и заблудите около него

С премахването на информираното съгласие падат и заблудите около него

Анализи и Коментари

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 15:00ч.
С премахването на информираното съгласие падат и заблудите около него

Адвокат Мария Шаркова

Решението на Министерството на здравеопазването да премахне изискването за подписване на информирано съгласие преди имунизация срещу Covid-19 e разумно и ще премахне заблудите, които витаеха около този документ. Това коментира пред Mediapool адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право по повод заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от петък, с която отпада изискването да се подписва такъв документ.

Шаркова уточни, че отпадането на документа не означава, че сега ваксините ще се поставят без съгласието на пациента. "По този начин ваксината не става задължителна, нито някой ще тръгне насилствено да ваксинира хора, каквито интерпретации може да се появят сега", посочи тя.

Шаркова обясни, че се премахва само писмената форма на съгласие, но пациентът пак ще изразява устно волята си – да се ваксинира или не. "Никъде в Закона за здравето или в Наредба 15/2005 г. няма изискване за писмена форма на информираното съгласие при поставяне на ваксина", посочи тя.

По думите й въвеждането на писмена форма на съгласие е било вид презастраховане и престараване от страна на здравните власти заради притесненията около ваксините. "Това, обаче, изигра лоша шега на ваксините, защото създаде възможност за дезинформация по темата, че така се освобождават фармацевтичните компании от отговорност, което не е вярно", коментира Шаркова. (повече по темата ТУК)

"Когато човек пие аспирин, който има повече странични ефекти от ваксините, не пита кой ще носи отговорност", даде пример тя.

Шаркова посочи, че в наредбата за имунизациите има задължение всеки, който поставя ваксини да уведоми пациента за определени обстоятелства, но няма задължение това да стане в писмена форма.

Новата заповед не отменя съществуващото изискване пациентът да подпише амбулаторен лист за преглед от медицинско лице преди имунизацията. Не отпада и задължението на медицинските лица, които поставят ваксините, да запознаят пациента или неговия законен представител с ползите от ваксините, рисковете от съответното инфекциозно заболяване и неговите усложнения, показанията, начина на приложение, противопоказанията, взаимодействието с други лекарствени продукти и очакваните нежелани лекарствени реакции на ваксините съгласно изискванията на Наредба 15/2005 г.

Освен това тя допълни, че листовката на ваксините е достъпна за пациентите на сайта на МЗ и те могат да питат и да се информират от медицинските специалисти преди имунизацията.

mediapool.bg