Кламер БГ - Новини: Пълен разрив или пълно неразбиране

Пълен разрив или пълно неразбиране

Анализи и Коментари

|
Нед, 02 Ян 2022г. 11:32ч.
Пълен разрив или пълно неразбиране

Пълен разрив или пълно неразбиране

Покрай празничните тостове и фейсбукарски постове светът като че ли позабрави едно несъмнено важно събитие, което ще даде отражение на цялата следваща 2022-ра година – и не само. Става дума за 50-минутния телефонен и видео разговор, състоял се между Владимир Путин и Джо Байдън на 30 декември 2021 год. Както става ясно, по време на тези преговори Путин е заявил на Байдън, че ако срещу Русия бъдат въведени санкции, то ще настъпи "пълен разрив" на отношенията ѝ със Запада, което, според Путин, би било "колосална" грешка. Това става ясно от изявление, направено от Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин. Следва да уточним, че от известно време Байдън наистина говори за мащабни санкции срещу Русия, но само в случай на руска военна инвазия в Украйна. Пак според Ушаков, Путин изрично бил подчертал, че в най-близко време Русия ще започне да се държи и да се защитава така, както биха го правили САЩ, ако на границата им бъдат струпани нападателни оръжия. От своя страна Байдън на няколко пъти изрично разяснил, че започване на атомна война е изключително опасно и такава война не може да бъде спечелена. Това е информацията от руска страна.

В същото време г-жа Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, е направила заявление, според което американският президент твърдо обяснил на Путин, че сериозни разговори за гарантиране на безопасността на Руската федерация в Европа могат да започнат само в случай, че руските войски бъдат изтеглени от границите на Украйна. В противен случай Русия няма да получи никакви отстъпки. Ако обаче войските бъдат изтеглени, то поне преговори ще могат да бъдат започнати.

Този 50-минутен президентски диалог, поискан от руската страна, се е състоял на фона на предстоящите срещи и разговори между Русия, САЩ и НАТО, планирани за 9-ти до 13-ти януари в Женева. В тази връзка тук има няколко важни нюанса.

Първо – ясно е, че деескалацията по границите с Украйна трябва да е в решителна фаза до началото на преговорите в Женева. Ако обаче Путин започне да изтегля войски, то санкции срещу Русия наистина няма да бъдат наложени, но, от друга страна, има голяма вероятност Русия да получи незначителни и символични отстъпки. Такова развитие Путин едва ли ще допусне, да не говорим, че подобен сценарий ще е сериозна репутационна щета за самия него. Не следва да забравяме също така, че предислоцирането на 180-хиляден военен контингент във вътрешността на Русия не е задача за един ден и ако това действие трябва да е в напреднала фаза до срещите в Женева, то трябваше да е вече започнало. А няма данни за подобно нещо.

Второ – бронетанковите подразделения, базирани, примерно, край град Ельня, Смоленска област, са близо не само до украинската граница, но са доста близо и до източните граници на самия Европейски съюз. А когато руски войски започнат да се отдалечават от Урал в западно направление, натовските генерали спират да се усмихват и тихомълком предприемат първите стъпки от отбранителните планове, силно редактирани след 2007 година. А война с Русия в сърцето на Европа, при тази обстановка на противопоставяне с Китай, Иран, Северна Корея и напрежението в Южнокитайско море и в Бенгалския залив (по време на гражданска война в Мианмар), САЩ и НАТО не могат да си позволят. Затова и не могат безкрайно дълго да чакат, без да предприемат мерки спрямо концентрацията на руски войски на 250 км от границата с Украйна.

Трето – ако Украйна бъде провокирана (обсъжда се и такъв сценарий) и тя първа предприеме военни действия срещу Русия, то Путин, поне формално, ще изглежда, че не е агресор. Но и тогава не съществуват никакви гаранции, че пакетът от тежки санкции спрямо Руската федерация няма да бъде задействан. Само че сигналите, идващи до този момент от Кремъл, показват, че Русия няма намерение да кротува и да се примирява с подобни рестрикции от страна на Запада.

Ситуацията, образно казано, прилича на военно-политически "цуг-цванг". И след последния телемост между Путин и Байдън все повече анализатори смятат, че преговорите в Женева вече са обречени на неуспех. В същото време мнозина си спомнят, че през 2013 година немалко външно-политически експерти се кълняха, че военен конфликт между Русия и Украйна бил невъзможен. Само че още през 2014 г. в Донбас избухна война и 90-хиляден руски контингент беше въведен на територията на Украйна. Намира се там и досега. А от позициите, заявени до този момент от Русия и от САЩ, след разговора между двамата президенти от 30-ти декември, се разбира само едно – нищо ново не са си казали и нищо ново не са разбрали.

mediapool.bg