Кламер БГ - Новини: Тайна? България "спаси" Украйна с бизнес сделки през трети страни

Тайна? България "спаси" Украйна с бизнес сделки през трети страни

Анализи и Коментари

|
Ср, 18 Ян 2023г. 19:21ч.
Тайна? България "спаси" Украйна с бизнес сделки през трети страни

Българско оръжие в Украйна

Най-бедната държава в Европейския съюз България тайно спаси Украйна с доставки на гориво и оръжия от съветската епоха, пише германският всекидневник "Велт", цитиран от изданието "Политико".

Публикацията за пореден път доведе до разпалени коментари в България, въпреки че от месеци има доказателства, че мащабно количество въоръжение и боеприпаси достига до Украйна. И отдавна е ясно как става това – през бизнес сделки с трети страни, в които участват български компании.

Директен износ няма, но помощта на България се оценява високо от Украйна и съюзниците в НАТО.

ГЕРБ използва публикацията в авторитетното издание, за да развие нова истерична кампания срещу "Продължаваме промяната", забравяйки активната роля на лидера си Бойко Борисов за строителството на

"Турски поток", чрез който Путин успя да заобиколи Украйна за доставките на газ към Европа.

"Тайна"

"София доставяше на Киев гориво и жизненоважни оръжия от съветската епоха, но трябваше да пази доставките в тайна заради промосковски настроените политици в правителството. През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски тип, необходими за борбата с руснаците", припомня "Велт".

Изданието се позовава на интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев.

Кабинетът на Кирил Петков остана един от малкото в ЕС, който отказа директна военна помощ за Украйна под натиска на коалиционния партньор – БСП.

За разлика от вицепремиерката Корнелия Нинова, обаче, още тогава от "Продължаваме промяната" (ПП) бяха умерени по темата дали български оръжия достигат до Украйна. Сега пред германското издание те говорят в качеството си на опозиционни политици.

"Няма директен износ"

Въпреки това след излизането на публикацията, съпредседателят на "ПП Кирил Петков за пореден път даде обяснение по темата.

"Трябва ясно да се каже, че директен износ за Украйна е нямало", каза Петков в парламента.

"Нашите партньори от Полша и Румъния, от Щатите и Англия са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, това е, защото нашите партньори са внасяли в Украйна. Но, радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път", каза Петков.

"Всъщност "Ди Велт", ако сте прочели статията детайлно, казва, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжие за редица страни, между които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна", коментира и Асен Василев.

Първия военен министър в кабинета "Петков" и сегашен лидер на "Български възход" Стефан Янев коментира лаконично, че не вижда "новина".

"Аз съм казал принципно, когато става въпрос за бизнес, когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, нормално е да се търсят пазари и своята продукция да се реализира на тези пазари, включително и в случаи, когато има война и тези пазари са по-бързооборотни", каза Янев.

Иван Ченчев от БСП отрече информацията за българско оръжие в Украйна и припомни, че тезата дори е потвърдена в рамките на парламентарен контрол.

"Тук беше служебният министър на икономиката. Той потвърди, че няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите", посочи Ченчев.

Даниел Митов от ГЕРБ пък коментира, че не е ясно защо Кирил Петков и Корнелия Нинова са лъгали.

"Ди Велт" не са открили нещо ново, то е ясно, че отиваха оръжия за Украйна тогава. Големият проблем е в следното – защо лъгаха? Защо Корнелия Нинова и Кирил Петков лъгаха? Обясняваха – нито един куршум не е отишъл в продължение на сумата време. А Корнелия Нинова продължава да го твърди, а Кирил Петков сега тръгна пък да се хвали с това", посочи Даниел Митов от ГЕРБ.

Христо Иванов от "Демократична България" посочи, че изпращането на оръжие е трябвало да стане открито и без посредник.

"Вие знаете, че ние винаги сме успявали България да окаже всячески помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за които става в случая дума, и в рамките на други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване".

Без краен получател

Държавите членки на ЕС имат споразумение да не изискват документ за краен получател при оръжейни доставки, което се възприема като доказателство за доверие.

"Не може да контролираме частните фирми"

Само преди няколко дни в "Блумбърг" излезе информация, че български самолети Су-25 са достигнали до Украйна. Служебният военен министър Димитър Стоянов каза, че МО не е продавало наличните си щурмовици.

"Няма как да проследим пътя на нашите самолети, продадени от частни фирми", каза Стоянов в сряда.

Периодът 2005-2012 г. са продадени 20 самолета Су-25К. Все още шест самолета от тях са на територията на България. Останалите 14 са извън страната, като те са изнесени основно в посока Грузия, уточни той пред бТВ.

България възстановява стари производства

Само преди ден Стоянов присъства на откриването на нов цех за производство на военна продукция в завода на ведомствения холдинг ТЕРЕМ в Костенец.

Отново става въпрос за боеприпаси за съветско въоръжение, което се използва масово в Украйна.

"ТЕРЕМ – Цар Самуил" ЕООД разработи офанзивна и дефанзивна ръчни гранати с ПВЦ корпус и готови поразяващи елементи, светлинно звукови ръчни гранати, електровъзпламенител за 122 мм реактивен изстрел за БМ-21 (Град - съветска 122 мм реактивна система за залпов огън) и др. В началото на годината бе възстановена и технологията за производство на изделия по метода на шнековане на взривни вещества в корпуса. Шнековането на 122 мм ОФ изстрел за 2-С1 (артилерийска гаубица) и Д-30 (гаубица) се е извършвало в периода 1984 г. - 1988 г.

Украинците има най-остра нужда от артилерийски боеприпаси и леко стрелкова оръжие, на която България може да отговори.

Очакват се още траншове военна помощ

В края на миналата година българският премиер най-накрая реши да се присъедини официално към усилията на партньорите си в НАТО и ЕС и да подкрепи с директни военни доставки отбраната на Украйна.

Изолирани останаха президентът Румен Радев, БСП и "Възраждане", които наложиха термина "военолюбци" за подкрепящите оръжейните доставки.

Очаква се да има нови траншове военна помощ, като засега не е ясно по какъв механизъм ще бъдат взимани решенията - от правителството или от парламента, който вероятно съвсем скоро ще бъде разпуснат заради поредните предсрочни избори.

Служебното правителство пък обяви, че средствата за помощта трябва да бъдат възстановени от Европейския фонд за мир (EPF).

Все още България отклонява молбите за помощ с комплекси C-300 и самолети, но води преговори със съюзниците за евентуални заместващи способности.

"Велт": България - страната, която тайно спаси Украйна

През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за борбата срещу руснаците, пише германският всекидневник "Велт", цитиран от изданието "Политико".

Спасението идва от неочаквана страна: България.

Заради разединената си вътрешна политика – и проруския уклон на голяма част от елита – София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна, отбелязва "Политико", цитирано от БТА.

Това обаче е било димна завеса, според разследване на германския всекидневник "Велт". Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, изданието е сглобило картината на това как България се е намесила във войната и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Докато Петков, който беше премиер на България в началото на войната, се опитвал да насочи страната към по-западна и пронатовска траектория, на него му се налагало да се справя с интензивен натиск от страна на прокремълски политици, включително сред неговите коалиционни партньори социалисти, които са наследници на старата комунистическа партия, пишат германските журналисти.

Публично Петков отричаше идеята, че България би могла да въоръжава Украйна.

Но Петков и Василев, които сега са политици от опозицията, нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше българските доставки на оръжия за Украйна "червена линия", служители на Петков използвали компании посредници в България и чужбина, за да изпращат доставки по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша.

"Смятаме, че около една трета от боеприпасите, които бяха необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, дойдоха от България", каза Петков пред "Велт", цитиран от "Политико".

Киев оценява помощта от България

Правителството в Киев също потвърди тази информация.

"Кирил Петков показа почтеност и аз винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за "Ди Велт".

По негови думи историята е проста: Някои членове на коалицията в България застанали на страната на Русия, а Петков решил "да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силния враг".

mediapool.bg