Кламер БГ - Новини: Не знам какво правят тия, но са ми подозрителни!

Не знам какво правят тия, но са ми подозрителни!

Анализи и Коментари

|
Пет, 17 Март 2023г. 15:29ч.
Не знам какво правят тия, но са ми подозрителни!

Шефът на националната полиция Атанас Илков, главният прокурор Иван Гешев и началникът на следствието Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС

Положението е предизборно и конспиративно-съзаклятническо. Заговорът е толкова е добре изплетен, че даже опитни ченгета и прокурори не могат да го разгадаят съвсем. Но пък това не им пречи да го хвърлят в публичното пространство и както се казва - всеки сам да си преценя. Няма защо на обществеността да се обяснява с факти и доказателства. Нужно е само да се направи намек кои са добрите и кои лошите. Да се хвърлят димки. Сетне зрителите да се оправят, но да не забравят в кого да се съмняват, кого да обичат или да мразят. Все пак, изборите идат.

Миш-машът е готов

В четвъртък прокуратурата сервира един конспиративен миш-маш със забъркани в него ъндъргаунд фигури, политици, журналисти, обвиняеми. И остави публиката да размишлява над следната конструкция:

В жилището на задържан за наркотици разследващите са намерили много интересни записи, както и бележки. От тях става ясно, че едни лоши хора (Красимир Каменов-Къро и приближени) са се съюзили с политическите противници на главния прокурор, ГЕРБ и ДПС. Намекът беше за ПП и ДБ ("да ги наречем най-общо, известни на обществото организации, както се изрази Гешев). Те са привлекли са "Цецо от Белград" (вероятно става дума за бившия банкер Цветан Василев, когото главният прокурор лично е разследвал) да плаща за американски лобисти, а за медийна подкрепа е осигурено съдействие на сайт, години наред пишещ за безобразията в държавното обвинение.

Това са доста зайци с един куршум. И прокуратурата го изстреля в подходящото време. Цялата тази корпореална история, поставена извън контекст, обслужва чудесно целите на главния прокурор и може би затова не бяха дадени никакви обяснения и коментари, освен угодните. Но нещата далеч не са толкова прости.

Главното действащо лице в тази история – Дилиян Георгиев, който е в ареста с обвинение за наркотици, отдавна е добре известен на разследващите. През 2019 г. той бе арестуван по дело за изнудване на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Заедно с него е задържан и румънецът Дорин Йордаке. В материалите по разработката се появява и друг румънец – Овидиу Семенску. След месеци в ареста Йордаке и Георгиев се признават за виновни и осъдени на леки наказания, които вече са излежали с времето в предварителния арест.

Три години по-късно и тримата участници в онази завера се появяват и в актуалната. Този път целта е друга – сваляне на главния прокурор. Чрез медийни компромати и съдействие с политическа сила.

А сега две думи за записите, представени от прокуратурата като основни улики срещу предполагаемите заговорници. Ако се вярва на прокурорските обяснения, това не са специални разузнавателни средства (СРС), а файлове, изготвени от частно лице и открити в дома на Георгиев. Може би той е авторът им. Друг е въпросът защо би държал доказателства, уличаващи него самия.

В записите могат да се чуят всякакви неща, все обслужващи тезата, че срещу главния прокурор се плете заговор. Някак уж случайно се прокрадват имената на конспираторите - "Кирчо и Асенчо", "Къро", "Продължаваме промяната", разследващият сайт Bird.bg, журналистите Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. Единият от гласовете е винаги премодулиран така щото звучи като информатор под прикритие или човек, който много се притеснява от подслушване. Драматизмът е налице.

Следват ключови реплики. Например:

"Чакай да видиш какво съм им подготвил. Това искам да го гледаш по телевизията. И ще видиш как ще гледаш циркове, бал с маски и така нататък".

"Супер, супер. Ти хубаво ги подкара с Кирчо и Асенчо".

"Само ще гледаш и това е, вземи си пуканки. Тоя път няма да ги изпуснеме. Ако случайно нещо не стане, пак идва от ония идиоти моите...ПП-то и ДБ-то. Те са идиоти. Те ще го разкъсат. Малко са непохватни, де".

Добавени са и реплики на журналиста Димитър Стоянов. Те са записани по време на разговор в ресторант. Сред тях има изрази от типа, че "Гешев спира всичко" и твърдения, че главният прокурор обмисля да арестува Бойко Борисов.

С всичко това се внушава, че има заговор за сваляне на Гешев, организиран от хората, изнудвали...Пеевски.

Разследване

Всичко това би трябвало да звучи страховито, ако не беше липсата на логика и достоверност, които да придат някаква автентичност на "заговора" ,

За сметка на това възникват много въпроси:

Какви са тези записи? Автентични ли са, проверени ли са? Никой не казва. Обяснява се само, че лицата са установени. И какво? Откога в България е престъпления хора да си говорят по заведенията за главния прокурор?

От прокуратурата твърдят, че тези материали са отделени, за да се образува дело за търговия с влияние. Това ще се случва тепърва.

А не беше ли редно да съобщят какво са установили, след като проверят фактите?

Не е като да не си мълчат по скандални дела – например за пачките и чекмеджето във в спалнята на Бойко Борисов години наред не казват нищо.

Вместо това Иван Гешев обяснява, че това е символ на завладяната държава. Значи, когато в България необезпокоявано продължават да си живеят санкционирани за корупция по закона "Магнитски", това не е завладяна държава. Когато удобно се мълчи, че поне две от банкнотите по 500 евро в чекмеджето на бившия министър-председател са истински, това не е завладяна държава.

Когато няма вкаран в затвора корумпиран политик, това не е завладяна държава. Простете, има вкаран в затвора за корупция политик – Десислава Иванчева. И като стана дума за нея, някой помни ли, че през 2019 г. и тя беше сочена за участник в заговор за преврат срещу държавата и Гешев? През лятото на 2020 г. пък имаше дело за преврат с участието на Васил Божков. И тогава пускаха записи, за да стане ясно кои са лошите и кои добрите.

В крайна сметка сегашното "премахване" на Гешев звучи сериозно колкото предишните преврати. Но това не пречи да се вре в очите на хората две седмици преди изборите. Да припомним, че точно преди началото на кампанията той държа историческа реч, в която предупреди за подготвян от политици "погром" срещу прокуратурата. Дали сегашните разкрития открехват завесата към погоромаджиите, или става дума за съвсем различен сюжет, не е известно.

А колко работа е свършена по проверката на представения в четвъртък заговор, може да се съди от една реплика на шефа на националното следствие Борислав Сарафов в края на пресконфренцията в четвъртък:

"В мен буди искрено недоумение кое е най-малкото общо кратно, което свързва хора от различни обществени прослойки – от ъндъргаунда, хора интелигентни и хора малообразовани. Кое е това обединително звено, кое е общият интерес, който свързва всички тези лица? За мен това е наистина необяснимо, както като професионалист, така и от чисто човешка гледна точка".

mediapool.bg