Кламер БГ - Новини: Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"

Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"

Анализи и Коментари

|
Пон, 30 Ян 2023г. 14:39ч.
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"

Защо в България пак ехти

Какво се случва в България и дали фактът, че на инцидента в Охрид се придават такива размери, не е свързан с провала за Шенген и с експлозивната история в германския "Ди Велт", пита македонският публицист Люпчо Поповски, цитиран от Дойче веле.

В началото на обширния си анализ той припомня за възклицанието "Македония!" на Слави Трифонов в едно интервю и констатира, че през последните десетина дни в отношенията между България и Северна Македония е настъпила истинска буря. "Мнозина тук се чудят откъде и защо се появи този арктически студ от двете страни на Деве баир", посочва авторът и пише за част от горещите точки в последно време, включително и за побоя над Християн Пендиков в Охрид. В момента обаче, смята Поповски, е безпредметно да се говори за ново българско вето, за което споменават някои в София.

"Бягство в радикализацията"

"Защото няма абсолютно никаква ситуация, в която то да бъде наложено. Сега Северна Македония има с Европейската комисия двустранно споразумение за наблюдение и ако конституцията бъде променена, втората междуправителствена конференция за отваряне на главите започва автоматично съгласно приетата преговорна рамка, без да е необходимо решение на страните членки. Всяка от тези страни членки може да наложи вето по време на преговорите по главите, но това се отнася до едно в момента непредвидимо бъдеще", пише Поповски и предлага обзор на редица политически събития и процеси в България от последните два месеца, които според него говорят за "бягство в радикализацията".

След като обяснява за перипетиите около отложеното приемане на България в Шенгенското пространство, авторът припомня и изключително ниската избирателна активност при последното гласуване през октомври, която според него сигнализира за огромно разочарование на гражданите както от партиите и техните ръководства, така и от начина, по който се ръководи държавата. Поповски резюмира накратко и сюжета с публикацията за България на германския вестник "Ди Велт".

"Тази история извади от равновесие Радев и Нинова"

"И преди, и сега българската политика е разделена по въпроса за Русия. Част от политическия елит е проруски настроен, поради което му беше мъчително каква позиция да заеме към руската агресия и как да отговори на украинските искания за оръжие. В хода на инвазията българският политически елит се стараеше да подчертава, че не въоръжава Украйна, за да не разстрои проруската част от населението. (…)

По някакъв начин тази история извади от равновесие двама актьори на българската политическа сцена: президента Румен Радев и шефката на БСП Корнелия Нинова. Те почти година бяха против това България да изнася оръжие за Украйна, защото си имаха едно наум за отношенията с Москва. Но тази история показа, че президентът на страната и Нинова като тогавашен вицепремиер може да са знаели за тайните оръжейни доставки", пише Люпчо Поповски в обширния си анализ. По-нататък той се спира и на критичното изявление на посланичката на САЩ Херо Мустафа за корупцията в България, което според него е предизвикало истински земетръс в страната.

Авторът цитира и изявленията на Радев и Нинова по повод статията в германския вестник, както и отговора на "Ди Велт", който публикува Българската редакция на ДВ. В края на анализа си Люпчо Поповски констатира: "Реакциите на Радев и Нинова по косвен начин потвърдиха голяма част от изявлението на посланик Мустафа както за състоянието на върховенството на закона и на медийната свобода в България, така и за начина, по който политиците се отнасят към тях".

mediapool.bg