Кламер БГ - Новини: Германия и газът: Поредна опорка на руските тролове бе разбита на пух и прах от реалността

Германия и газът: Поредна опорка на руските тролове бе разбита на пух и прах от реалността

Анализи и Коментари

|
Нед, 15 Ян 2023г. 12:03ч.
Германия и газът: Поредна опорка на руските тролове бе разбита на пух и прах от реалността

Мануела Швайзиг и Олаф Шолц откриват новия терминал, Сн. ЕПА/БГНЕС

В събота канцлерът на Германия и премиерът на федералната провинция Мекленбург - Западна Померания официално откриха втория германски терминал за втечнен газ (в Лубмин). Това се случва само четири седмици след откриването на първия германски терминал, и само две седмици след откриване на финландския терминал, а скоро очакваме и следващи терминали.

Така само за няколко месеца в Европа бяха открити четири чисто нови терминали за втечнен газ:

1. Емсхафен - Нидерландия

2. Вилхелмсхафен - Германия

3. Инга - Финландия

4. Лубмин - Германия

Трябва да ги докараме поне до 10, за да няма притеснения за доставките на газ, а още по-добре да са повече, за да има конкуренция и по-изгодни цени.

В първата си фаза терминалът в Лубмин ще има капацитет 5.2 милиарда кубически метра газ годишно, а след около година във втората фаза на проекта капацитетът ще достигне 11.5 милиарда куб.м. В третата фаза, около лятото на 2024 година, терминалът ще достигне капацитет от 13.5 милиарда куб.м.

80% от капацитета на терминала в Лубмин е резервиран с дългосрочни договори от френската Тотал и швейцарската МЕТ, а останалият капацитет ще се предлага по краткосрочни договори. Откъде ще идва газът? Вече 20 държави и много повече компании по света произвеждат газ, така че възможностите са неограничени. Първият танкер докара газ от Египет. Тотал има много източници на газ, включително от Америка (Тотал е най-големият износител на американски газ).

За разлика от другия германския терминал, новият терминал в Лубмин е изграден изцяло с частно финансиране от една сравнително малка компания - Deutsche ReGas. Вероятно ще видим и други подобни проекти, които ще осигурят конкуренция на старите газови мастодонти.

Новият терминал в Лубмин не е единствената положителна новина за енергийната криза. Франция лека-полека пуска ядрените си реактори, които бяха спрени за ремонт, което премахва дефицита на ток. В същото време, вятърните паркове в Северна Европа заливат пазара с евтин ток, което води до почти нулеви цени на тока в Германия и други съседни страни. Ще повторя - вместо да страда от липса на отопление и осветление, в момента Германия има свръхпредлагане на ток на почти нулеви цени (9 евро на мегаватчас днес спрямо 900 преди няколко месеца).

Друга положителна новина също дойде от Германия тези дни - за последните осем месеца германското индустриално производство е стабилно и дори леко се повишава. Това разби на пух и прах всички твърдения, че спирането на руския газ ще унищожи германската индустрия. Нищо подобно не се случи. Поредна опорка на руските тролове, която беше разбита на пух и прах от реалността.

*Анализът от е от фейсбук профила на автора. Заглавието е на Mediapool.

mediapool.bg