Кламер БГ - Новини: Автоинструктори са готови на нови протести срещу спорна наредба

Автоинструктори са готови на нови протести срещу спорна наредба

България

|
Нед, 31 Ян 2021г. 14:00ч.
Автоинструктори са готови на нови протести срещу спорна наредба

Автомобилни инструктори продължават да изразяват недоволството срещу превърналата се в спорна Наредба 37, определяща условията и реда за обучение на кандидат-шофьорите. Според инструкторите тя блокира работата на учебните центрове.

Според председателя на сдружение "Български автоинструкторски съюз" Трендафил Маринов, цитиран от БГНЕС, нови протести също са възможни. "Ако се стигне до тази наредба, да се разписва в този вариант – да. Трябва да има обсъждане", посочи той.

В столицата вече се проведоха няколко демонстрации на автоинструктори с учебните им автомобили, но до конкретно решение все още не се е стигнало. От бранша се надяват диалогът с институциите да продължи.

Според Трендафил Маринов в наредбата има разписани текстове, които подпомагат единствено определен кръг от хора. Освен това от бранша се опасяват, че тя значително ще оскъпи обучителните курсове.

"Изискванията в наредбата са безумни – учебен кабинет да е регистриран в трудова медицина, например. Излишни натоварващи изисквания. В същото време учебната документация никой не я гледа. В момента ние трябва да учим да се проверява вентилаторния ремък на автомобила, това е безумие. Някакви неща отпреди 40 години. Започваме да правим промяна, пък тя няма никаква връзка с реалността", смята председателят на "Български автоинструкторски съюз".

mediapool.bg