Кламер БГ - Новини: Нежното лице на панагюрския рудодобив

Нежното лице на панагюрския рудодобив

Бизнес

|
Четв, 18 Авг 2022г. 09:00ч.
Нежното лице на панагюрския рудодобив

Нежното лице на панагюрския рудодобив

Те са млади, иновативни, жадни за знания и готови да работят от сутрин до мрак, за да променят света около себе си. Но за разлика от голяма част от своите връстници не бленуват кариера в IT индустрията или банкирането, а в минното дело.

Пет поредни години фондация "Асарел" отличава със стипендия на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков едни от най-добрите студенти в Минно-геоложкия университет (МГУ) "Св. Иван Рилски". Една от тях е Карина Гелова, която през тази година завърши специалността "Управление на ресурси и производствени системи" в МГУ и беше сред участниците в тазгодишната стажантска програма на "Асарел-Медет"АД.

Карина Гелова

"Избрах Минно-геоложкия университет, защото предлага образование, което е конкурентоспособно на пазара на труда, както в България, така и в чужбина и има много голяма възможност за кариерно развитие. Специалността ми дава професионалната квалификация "Инженер-мениджър", което означава широк спектър за реализация", споделя Карина.

За отличния успех, който има по време на следването, е номинирана от академичния съвет на МГУ и впоследствие отличена със стипендията "Лъчезар Цоцорков".

Отличената стипендиантка

"За мен проф. Цоцорков ще остане завинаги една изключителна личност, която може да бъде пример на всеки човек в обществото. С неговата любов към България, желанието му да се развиват успешно поколенията и страната той е показал колко е важно човек да бъде образован. Негови са думите: "Ще успеем, когато се научим да даваме" и смятам, че всеки може да следва този принцип за една по-добра България и по-добро бъдеще. Думите му и извършените дела успяват да ме докоснат и да ме накарат да искам да следвам неговите примери. Надявам се не само аз, а и много други мои връстници да са успели да се вдъхновят от него", казва Карина Гелова.

По думите й най-важните предпоставки един млад човек да бъде удовлетворен в работата си са предизвикателствата, с които трябва да се справя ежедневно. Да има възможност да се самоусъвършенства с всеки изминал ден и, не на последно място, идва възнаграждението, което поддържа мотивацията. А че кадрите в минния бранш са достатъчно добре заплатени говорят и анализите на Института за пазарна икономика, които са достатъчно категорични – в първата десетка на общините с най-добри възнаграждения пет са от региони с традиции в рудодобива.

За младите попълнения в екипа на "Асарел-Медет" работата е предизвикателство. "Все по-малко са хората, които искат да се занимават с тежка работа", коментира Карина Гелова. "Но технологиите все повече улесняват труда на човека. Смятам, че бъдещето на българската индустрия зависи от бъдещето на големите компании, които работят в страната ни. Световната минна индустрия има голям потенциал за растеж, а технологиите продължават да напредват, което ще увеличи търсенето на металите", посочва тя.

След месец стажуване в отдел "Инженеринг на ремонта" Карина определя престоя си в "Асарел-Медет" като изключително полезен. "Видях една компания, която е изключително напреднала технологично и която дава възможност за реализация на много млади хора, настоящи и бъдещи студенти, както и ученици от дуалното обучение. Когато си в кухнята, може да видиш колко важна е работата в екип, как всеки служител си върши неговите задължения, но и как всичко е взаимно свързано, всеки човек е ценен и работят в екип. Това е изключително важно нещо. А в "Асарел" всички работят в екип", добавя Гелова.

Отбелязва, че представата за миньора с кирката е доста остаряла и вече няма нищо общо с действителността. "Видяното в "Асарел" ме мотивира и амбицира допълнително", твърди тя и допълва, че се възхищава на хората, които всеки ден искат да научават по нещо ново, да се развиват.

След 20 години Карина Гелова се вижда като успял професионалист в минния бранш, с щастливо семейство и две деца. "Искам да ги науча, че няма нищо по-важно от личната реализация и желанието да бъдеш успешен", казва носителката на стипендията "Лъчезар Цоцорков" за 2021 г.

Стажантската програма

Общо 21 студенти се включиха в стажантската програма на "Асарел-Медет" за 2022 г. Те бяха посрещнати от Бисерка Янева, директор "Човешки ресурси", която им пожела много успехи, с които да се утвърдят като следващото поколение специалисти в компанията.

Стажантите бяха част от екипите на производствените цехове и отделите "Информационни и телекомуникационни технологии", "Доставки и логистика", "Инженеринг на ремонта", "Качествен контрол", "Персонал", "Екология" и др.

Стажантската програма стартира в "Асарел-Медет" през 2004 г., когато в нея се включват 15 студенти. През следващите години техният брой постепенно се увеличава, за да надхвърли над 700 общо за периода 2004 – 2022 г.

Към момента в компанията работят 135 млади специалисти, които са стартирали своето професионално развитие с летен стаж. Това прави близо 20% от всички участници в програмата или 12% от целия екип на "Асарел-Медет".

mediapool.bg