Кламер БГ - Новини: "Българските добродетели" в помощ на местните общности

"Българските добродетели" в помощ на местните общности

Бизнес

|
Четв, 18 Авг 2022г. 09:00ч.
"Българските добродетели" в помощ на местните общности

Три дни преди Деня на миньора, на Голяма Богородица, в красивото и благоустроено подбалканско село Чавдар бе открита с водосвет ремонтираната с дарение по програма "Българските добродетели" църква "Св. Архангел Михаил". Храмът, който догодина ще навърши 140 години, е една от местните забележителности с интересна история.

Реновираният храм "Арх. Михаил"

Църквата е построена на място, подарено от вярваща, загубила тримата си синове, разказва Таня Илкова, която 27 г. е била библиотекар в Чавдар и 12 години - начална и детска учителка. Сега е пенсионер, събрала е над 1400 снимки и пише книга за селото.

"След построяването й местните започват да продават жито, царевица и други стоки на ниски цени, за да може да съберат и дадат пари за вътрешността на храма. Голямата камбана се изработва в Истанбул от цариградски българи и се докарва с волска кола, а малката я купуват преселници от Албания, чиито наследници и до днес живеят в селото“, разказва Илкова. Повече от 30 души стават ктитори за изписването на храма до откриването му през 1901 г.

Таня Илкова събира историята на селото

Нишката на спомоществователството и дарителството не се прекъсва през вековете. "Нашата църква винаги се е крепяла върху дарения и помощта на много хора. Благодаря на компаниите "Геотехмин", "Елаците-Мед", "Геострой" и "Геотрейдинг" за това, че се съгласиха да включим този обект в програмата "Българските добродетели", която те финансират. Не знам дали има по-голяма добродетел от това да даряваш за църква – място, където човешката душа трябва да намира покой и спокойствие в този изключително труден свят, в който живеем“, заяви откриването на ремонтирания храм кметът на община Чавдар Григор Даулов. Дарение на чешма е направила и строителната фирма, която изпълнява ремонта.

След църквата на Голяма Богородица е открита и обновената и преустроена хижа "Сакарджа" под едноименния връх в Средна гора, отново с подкрепа по "Българските добродетели". Някога тя е построена от членовете на ловното дружество, а по-късно е реновирана по инициатива на местното туристическо дружество, за да посрещат повече последователи на Алеко Константинов – Щастливеца. Местни хора разказват, че хора са помагали за изграждането със строителни материали, които извозвали с коне. Общината вярва, че след основния ремонт хижата ще привлича повече туристи.

Община Чавдар се намира в индустриален район, в който работят няколко големи предприятия – "Аурубис", "Елаците-Мед" и "Дънди Прешъс", както и десетки по-малки компании. Наред с грижата за икономическата и екологичната устойчивост, големите компании подкрепят редица общински проекти на територията на седемте общини от Средногорието. На мястото на спомоществователството от Възраждането идват дарителството, меценатството, корпоративната социална отговорност. Община Чавдар, както и другите общини в района, получават подкрепа за важни приоритети, в допълнение на общинските бюджети.

Група "Геотехмин" е сред активните участници в този процес и с безвъзмездната й подкрепа са осъществени знакови проекти, които подобряват качеството на живот, или са в помощ на образованието, духовното развитие, културата и др.

"В областта на корпоративната социална отговорност визията на проф. Цоло Вутов и на екипа ни е да работим дългосрочно за благоденствието на общностите, в които развиваме своята бизнес дейност и където живеят много от нашите служители. Правим това, което е важно за обществото, реализираме важни социални проекти за общините, местните общности и децата, които имат устойчиви резултати", коментира Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин". А инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на "Елаците-Мед", допълва: "Екипът на нашата компания, като част от Група "Геотехмин", винаги се е стремял да откликват на нуждите на местните общности и да подпомага с каквото е необходимо техни значими инициативи“.

Сега програма "Българските добродетели", създадена по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов през 2018 г., продължава в Чавдар с ремонт на детска площадка и дарения за профилактични прегледи за втора поредна година в ремонтирания от компаниите здравен пункт, изграждане на музейна експозиция и преустройство на детска площадка в Мирково, строителство и преустройство на пет детски площадки в Челопеч, ремонт на улици в Златица, ремонт и мерки за енергийна ефективност в Професионална гимназия „Тодор Пеев“ – гр. Етрополе и др. А през 2021-2022 г. сред най-големите каузи по програмата са ремонтът на закритите плувни басейни на СУ "Христо Ясенов" в Етрополе, монтиране на нови ЛЕД лампи в Мирково, ремонт на покрива на болницата в Етрополе ремонт на улици, храмове и др.

Новият басейн в СУ "Христо Ясенов", Етрополе

Екипите на компаниите, които участват в реализирането на инициативите по корпоративно-социалната отговорност, винаги търсят обратна връзка за ползата от партньорството. Според анкетата сред широк кръг представители на местните общности в община Етрополе и 8 общини в Средногорието, 69% от анкетираните са на мнение, че програмите са достатъчно популярни сред местните жители и подпомагат важни каузи и приоритети на общините.

"Това са значими проекти, свързани с подобряване качеството на живот в местната общност, както и на инфраструктурата, социалната, здравна и образователна политика", казва Павлина Павлова, секретар на община Чавдар.

Новото улично осветление на село Мирково

Мила Манчева, директор на СУ "Хр. Ясенов" в Етрополе, отбелязва: "Проектите за обновяване на материалната база – изградено ново газово стопанство, качествено парно отопление във всички сгради и помещения, обновен физкултурен салон, цялостен ремонт на басейна, в това число с нова вентилационна система, е осъществена мечта на поколения етрополци".

mediapool.bg