Кламер БГ - Новини: Ще купувам по-малко дрехи и ще ходя пеша: Как екообещанията влияят климата

Ще купувам по-малко дрехи и ще ходя пеша: Как екообещанията влияят климата

Greenpool

|
Пон, 30 Авг 2021г. 19:58ч.
Ще купувам по-малко дрехи и ще ходя пеша: Как екообещанията влияят климата

Ще купувам по-малко дрехи и ще ходя пеша: Как екообещанията влияят климата

Ангажираните с опазването на околната среда български граждани, фирми, организации и градове могат да се включат в европейска инициатива за поемане на лични екоангажименти, които ако бъдат изпълнени, ще доведат до намаляване на въглеродния отпечатък върху планетата и ще бъдат остойностени като конкретно спестяване и принос към каузата за борба с климатичните промени.

Инициативата на Брюксел "Европейския пакт за климата" може да бъде подкрепена като желаещите кандидатстват за неин посланик, поемат своя ангажимент като организация или като гражданин и се включат в кампаниите https://europa.eu/climate-pact/pledges/organisation-and-group-pledging_en на Пакта.

Така компаниите могат да заложат например намаляване на използването на вода, повишаване на енергийната ефективност или на отпадъците. Градовете пък могат да обещаят мерки за по-екологичен транспорт, ефективно улично осветление и други. Хората ще видят какво отражение върху климата ще има ако решат да ходят по-често пеша или с велосипед на работа, да карат колата си само извън града, решат по-рядко да пазаруват дрехи и електроуреди и дори само ако решат да говорят с приятели за необходимостта от по-голяма отговорност към околната среда.

В списъка на компании, организации и градове, които вече са поели през платформата своите екоангажименти, са Париж, Торино, Малмьо, Брага, енергийни мастодонти като Е.ОН и "Е Де Еф", глобални компании като "Сименс" и "Алстом", промишлени гиганти като "Холсим" и "Кока-Кола", фармацевтичната "Байер", технологичният гигант "Гугъл", медийната "Нетфликс", Европейската футболна асоциация УЕФА, телекомът "Водафон", платформата за споделено пътуване "Юбър" и други.

Българите също могат да се включат като споделят своите стъпки в полза на климата, използвайки официалните хаштагове: #EUClimatePact #MyWorldOurPlanet.

През платформата те ще могат да се вдъхновяват взаимно и да разработват реални решения в областта на климата. Посланиците на Пакта за климата могат да станат хора с различни професии, които ще информират и подкрепят действията в областта на климата в своите общности и мрежи. Вероятно сред тях ще са популярни обществени фигури и лица от шоубизнеса.

"Младежко предизвикателство за климата" се отправя към хората на възраст между 15 и 30 години, които ще могат да дават иновативни идеи за проекти в областта на климата. Всички техни проекти ще получат подкрепа от широка мрежа за сътрудничество и напътствия, а накрая някои от участниците ще могат да се срещнат с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия – Франс Тимерманс. Онлайн регистрацията https://youth-climate-pact-challenge.b2match.io/signup за участниците в тази провокация е отворена до 20 септември.

Всеки поет ангажимент ще се отчете от от глобалния агрегатор Count Us In, заедно с милиони други стъпки, предприети по целия свят.

Стратегията за повишаване ангажираността на европейците към екопроблемите е разработена от експерти в областта на климата, информирането и повишаването на осведомеността на хората от компаниите denkstatt, CDP Europe, Count Us In, Friends of Europe, Ifok, LOW и Ramboll.

"Горди сме, че сме част от Европейския пакт за климата, защото имаме възможността да работим за изграждането на българското движение за климата. Въздействието на изменението на климата е реално и нито едно действие не е твърде малко - всички ние трябва да изиграем своята роля за една декарбонизирана Европа. Радваме се, че можем да подкрепим Пакта за климата на ЕС с нашия експертен опит в областта на климатичните промени и да насърчаваме мрежи, организации и граждани да се присъединят към нас в предприемането на конкретни стъпки към смислени действия в областта на климата", коментира Иван Паспалджиев, национален координатор на Европейския пакт за климата за България и консултант по въпросите, свързани с изменението на климата и опазването на околната среда в "Денкщат България".

Ръководител на Координационния център на Европейския пакт за климата за Източна Европа ще е Невена Давидова. Сред останалите експерти на "Денкщат България", участващи в екипа на Европейския пакт за климата за страната, са Петър Сеизов, който има дългогодишен опит в годишното отчитане на парниковите газове на България в енергетиката, Катрин Томова, която ще отговаря за изграждането на мрежа от българските посланици на Пакта за климата в страната, а експертът по биоразнообразие и екополитики Деница Павлова ще е заета с младите хора и тяхната ангажираност към климатичните проблеми..

mediapool.bg