Кламер БГ - Новини: Франция ще даде 5.7 млрд. евро за слънчеви панели върху сгради

Франция ще даде 5.7 млрд. евро за слънчеви панели върху сгради

Greenpool

|
Пет, 27 Авг 2021г. 19:33ч.
Франция ще даде 5.7 млрд. евро за слънчеви панели върху сгради

Франция ще даде 5.7 млрд. евро за слънчеви панели върху сгради

Европейската комисия разреши на Франция да подкрепи с 5.7 млрд. евро производството на енергия от малки слънчеви инсталации върху сгради. Мярката ще помогне на Франция да постигне целта си за производство на 33 на сто от необходимата й електроенергия от възобновяеми източници, посочва се в съобщението на Брюксел, разпространено в петък.

"Тези 5.7 млрд. евро ще помогнат на Франция за нейната промяна и за екологично устойчиви енергийни доставки", коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер и припомни, че на Франция миналия месец беше одобрена схема за други 30.5 млрд. евро за стимулиране развитието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Средствата ще бъдат предоставени на оператори на малки соларни мощности, разположени на сгради, и с капацитет до 500 киловата. Схемата ще прибави нови 3700 мегавата към ВЕИ централите на Франция. Тя ще продължи до 2026 г. като средствата ще бъдат предоставяни без тръжна процедура, тъй като са насочени към малки слънчеви инсталации с мощност под 1 мегават.

mediapool.bg