Кламер БГ - Новини: Спестени 150 хил. кг въглеродни емисии отчете "Карлсберг България"

Спестени 150 хил. кг въглеродни емисии отчете "Карлсберг България"

Greenpool

|
Пон, 13 Март 2023г. 16:58ч.
Спестени 150 хил. кг въглеродни емисии отчете "Карлсберг България"

Спестени 150 хил. кг въглеродни емисии отчете

Близо 150 хил. кг въглеродни емисии са спестили през 2022 г. пивоварните в Шумен и Благоевград чрез енергоефективни мерки и инсталирани слънчеви панели за производство на собствен ток, а за намаленото замърсяване принос има също така оптимизацията на дистрибуцията и транспорта на продукцията, замяната на служебните автомобили с хибридни, въвеждане на енергоспестяващи витрини и други мерки, прилагани от "Карлсберг България".

Така компанията е намалила отделяните от бизнеса й в България парникови газове с 3.5% на годишна база, а за настоящата година се поставя също толкова амбициозни цели..

През 2022 г. компанията е въвела в експлоатация 3876 нови енергоспестяващи витрини, а през 2023 г. се очаква да удвои тази бройка. В момента хибридните автомобили в служебния автопарк на "Карлсберг България" са 96, но до края на годината ще надхвърлят 200, информира дружеството. Инсталираните 640 соларни панели с мощност от 250 KWp в пивоварната в Благоевград осигуряват около 7% от общото количество използвана енергия.

Дългосрочната цел на компанията в синхрон с глобалната стратегия на "Карлсберг Груп" е да намали разхода на вода при пивопроизводството до 2 хектолитра на хектолитър бира, особено в зоните с висок риск от недостиг на питейна вода. Водата е 90% от съдържанието на бира, поради което е основен ресурс в пивоварния процес.

Пивоварната в Шумен е спестила през миналата година 77 831 хектолитра вода, а от началото на 2023 г. заводът има нова пречиствателна станция, която ще осигурява пълно третиране на отпадъчните води от производството благодарение на иновативна технология. От години подобна пречиствателна станция успешно функционира и в пивоварната на компанията в Благоевград.

В ESG програмата "Заедно към нулев отпечатък и отвъд" "Карлсберг" има 6 амбиции: нулев въглероден отпечатък; нулеви отпадъчни води; нулева толерантност към безотговорната консумация на алкохол; нулеви злополуки и две нови области на въздействие – нулев отпечатък от опаковки и нулево въздействие върху земеделието. Програмата е част от дългосрочната бизнес стратегия на компанията – SAIL’27, и си поставя конкретни и измерими цели до 2030 и 2040 г. Чрез нея "Карлсберг" също така ще засили действията си по отношение на отговорното снабдяване, правата на човека, ангажираността на общността и многообразието, справедливостта и приобщаването на работното място.

От 2015 до 2022 г. "Карлсберг Груп" е постигнала 57% намаление на относителните въглеродни емисии и 31% намаление на разхода си на вода и печели редица отличия за своята прозрачност и дългосрочни действия в тази посока. Компанията също така е допринесла за въвеждането на иновации и разширяването на безалкохолната категория, с пускането на 32 нови продукта и увеличение в обема на продажбите на безалкохолна бира от 7% в Западна Европа само за 2022 г. и 94% увеличение от 2015 г. насам в световен мащаб.

mediapool.bg