Кламер БГ - Новини: Световни застрахователи насочват портфейлите си към декарбонизирани проекти

Световни застрахователи насочват портфейлите си към декарбонизирани проекти

Greenpool

|
Пон, 12 Юли 2021г. 19:08ч.
Световни застрахователи насочват портфейлите си към декарбонизирани проекти

Световни застрахователи насочват портфейлите си към декарбонизирани проекти

Осем от най-големите застрахователни и презастрахователни компании в света обявиха, че са създали съюз, целящ да ускори прехода на световната икономика към въглеродна неутралност, предаде Ройтерс.

Компаниите, сред които са трите водещи застрахователи - "Алианц" (Allianz), АКСА (AXA) и Дженерали (Generali) - заявиха, че съюзът им "Нет-Зироу иншурънс" (Net-Zero Insurance - NZIA) ще работи за пренасочване на застрахователните портфейли на неговите членове към нулеви парникови емисии до 2050 г.

Това решение е взето на фона на все по-големия натиск върху застрахователите да обяснят как възнамеряват да декарбонизират дейностите си в контекста на призивите да спрат застраховането и инвестициите в проекти за изкопаеми горива.

Всяка от тези компании отделно ще определя междинните си цели на всеки пет години и ще се отчита ежегодно за осъществения напредък в сътрудничество с антиконкурентните власти, уточниха в комюнике членовете на съюза.

Членовете на съюза, сред които са и "Авива" (Aviva), "Мюних ре" (Munich Re), "Скор" (Scor), "Суис ре" (Swiis Re) и "Цюрих иншурънс груп" (Zurich Inusrance Group), ще определят критериите за застраховане на дейностите с най-големи въглеродни емисии в портфейлите си и ще предложат решения в областта на технологии с ниски емисии и нулеви емисии.

Те ще включат и критерии за риск и декрабонизация в сферата на управлението на рисковете.

Много от водещите европейски застрахователи вече са приели щадящи политики в областта на климата. Миналия месец например "Дженерали" се ангажира да постигне въглеродна неутралност в портфейла си за преки инвестиции до 2050 г., цитирана от Ройтерс

mediapool.bg