Кламер БГ - Новини: САЩ с план за над 70% енергия от слънце и вятър през 2035 г.

САЩ с план за над 70% енергия от слънце и вятър през 2035 г.

Greenpool

|
Четв, 09 Септ 2021г. 16:00ч.
САЩ с план за над 70% енергия от слънце и вятър през 2035 г.

САЩ с план за над 70% енергия от слънце и вятър през 2035 г.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че слънцето може да произвежда 45 процента от електричеството в страната до 2050 година и да изиграе важна роля в борбата срещу климатичните промени, при условие че инвестициите в соларна енергия се ускорят рязко, предаде Франс прес, цитирана от БТА в четвъртък.

През 2020 година фотоволтаичните панели и слънчевите електроцентрали в САЩ са произвели малко под 80 гигаватчаса електроенергия, което отговаря на едва 3 процента от търсенето на електричество в страната.

За да се осъществят амбициите, представени късно в сряда в доклада на американското енергийно министерство, използването на слънчева енергия за производство на електричество трябва да се увеличи четворно за по-малко от 10 години. Показателят трябва да се повиши от 15 гигаватчаса през 2020 година на 30 гигавата през всяка година до 2025-а, след което до 60 гигаватчаса годишно между 2025 и 2030 година.

За тази цел е необходимо осезаемо намаляване на разходите, държавна подкрепа и широкомащабна електрификация със слънчевата енергия, признава министерството.

Електрическата мрежа, първоначално проектирана за въглищни, газови и ядрени електроцентрали, трябва значително да се развие, за да се приспособи към променливата слънчева енергия.

Освен това САЩ трябва да разчитат на слънчеви панели, които в голямата си част се произвеждат в Китай, отбелязва АФП.

Администрацията на Байдън иска електроенергията като цяло да не е източник на вредни емисии до 2035 година и за тази цел залага на обширни планове за инвестиции в инфраструктура, които все още са предмет на обсъждане в Конгреса.

В арсенала си от мерки американският президент разчита и на енергията от вятър и затова даде тласък на някои мащабни проекти за вятърни турбини в морето.

Слънцето обаче е най-евтиният и с най-бърз растеж източник на чиста енергия, с който може да се произвежда достатъчно електричество, за да се захранва всеки дом в САЩ до 2035 година и едновременно с това да осигури работа на до 1.5 милиона души, коментира в доклада министърката на енергетиката Дженифър Гранхолм.

Според сценария, разработен от министерството, на соларната енергия ще се падат 37 процента от електричеството през 2035 година, а останалата част ще се осигурява от вятърна енергия (36 процента), ядрена енергия (11-13 процента), хидроелектрическа енергия (5-6 процента), биомаса и геотермия (1 процент).

Това би било голяма повратна точка спрямо настоящия модел: през 2020 година възобновяемите енергийни източници са осигурявали 21 процента от електричеството в САЩ, останалата част се е произвеждала от природен газ (40 процента), ядрена енергия (20 процента) и въглища (19 процента).

В писмо, адресирано до политиците, близо 750 компании от сектора на слънчевата енергия, настояват да бъдат разширени действащите политически мерки за подкрепа и въвеждането им в дългосрочен план, както и за данъчно стимулиране на инвестициите, припомня АФП.

mediapool.bg