Кламер БГ - Новини: Отпускат се 47 млн. лв. от бюджета за борба с мръсния въздух

Отпускат се 47 млн. лв. от бюджета за борба с мръсния въздух

Greenpool

|
Вт, 21 Дек 2021г. 17:54ч.
Отпускат се 47 млн. лв. от бюджета за борба с мръсния въздух

Отпускат се 47 млн. лв. от бюджета за борба с мръсния въздух

За пръв път от националния бюджет ще бъдат отпуснати 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух, което ще бъдат предоставени на общините за подмяна на отоплителни инсталации, съобщи вицепремиерът по климатичните политики и екоминистър Борислав Сандов преди участието си на Съвета на Европейския съюз по околна среда във вторник, в Брюксел.

Това ще са средства за спешни мерки, а при старта на втория период на финансиране по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2021 ще има финансов ресурс за тези цели в доста по-големи размери, като средствата ще са насочени към домакинствата за подмяна на отоплителни уреди, обясни Сандов.

Той декларира, че ще започне по-активен диалог с местните власти за решаване на проблема с мръсния въздух, защото той е "сериозен проблем особено във време на пандемия, защото води до по-голямо разпространение на коронавируса и прави организмите ни по-уязвими".

Като една от важните задачи и приоритет на политиката Сандов посочи връщането на България в европейският коловоз на развитие и да подобряване средата на живот на българските граждани.

Срещу страната ни има множество наказателни процедури, стартирани от Европейската комисия, като една от най-тежките е тази за превишение на нормите за фини прахови частици, коментира още той. "Вероятно пак ще бъдем осъдени от Съда в Люксембург, но се надявам санкциите да са по-ниски и да имаме повече време за изпълнение на мерките, допълни екоминистърът.

Сандов е провел проведе конструктивна среща с изпълнителния заместник- председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, с когото са обсъдили предстоящите тежки задачи пред България по Националния план за възстановяване и устойчивост. Предмет на дискусията е била и натоварената програма по Пакета "Подготвени за цел 55" в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2022 г.

mediapool.bg