Кламер БГ - Новини: Лято 2022 е най-горещото в Европа в историята на измерванията

Лято 2022 е най-горещото в Европа в историята на измерванията

Greenpool

|
Вт, 10 Ян 2023г. 17:34ч.
Лято 2022 е най-горещото в Европа в историята на измерванията

Лято 2022 е най-горещото в Европа в историята на измерванията

Миналото лято е било най-горещото в Европа в историята на измерванията, започнали през 1979 г., съобщиха ДПА, Ройтерс и АФП, позовавайки се на данни на Европейската служба по климатичните промени "Коперник".

Цялата 2022 г. на континента е била втората най-гореща в историята на измерванията след 2020 г. За света 2022 г. е била петата най-гореща година, а като цяло последните осем години са най-жарките в историята на измерванията.

На много места горещите вълни са се комбинирали със слаби валежи и сухи почви, създали проблеми за селското стопанство, речния транспорт и за енергийния сектор, е отбелязано в доклада на службата.

Тежките суши са увеличили риска от горски пожари, поради което през лятото се отчетени и най-високите нива на вредни емисии в атмосферата от пожари в страните от ЕС и Великобритания.

Изминалата 2022 г. бе поредната година на крайности в климата в Европа и по света, каза заместник-директорът на "Коперник" Саманта Бърджис. За да се избегнат по-лоши последици, вредните емисии спешно трябва да бъдат намалени и обществата да се адаптират към екстремно време и събития, свързани с климата, каза тя.

Европейската служба отчита, че температурите в Европа са се повишили два пъти повече от средните глобални стойности за последните тридесет години и че Европа е най-бързо затоплящият се континент.

Средно миналата година е била с 0,3 градуса по Целзий по-топла от средните стойности на "Коперник" за периода 1991-2020 г. Глобалното затопляне е около 1,2 градуса по Целзий над стойностите от прединдустриалната епоха.

Целите на международната общност са глобалното затопляне да спре до максимум 1,5 градуса по Целзий над тези стойности, за да се избегнат катастрофални последици от климатичните промени. Според климатичните модели обаче може да се очаква, че светът още през следващите години ще надмине целевите стойности.

mediapool.bg