Кламер БГ - Новини: Комодски варани, акули и скатове стават застрашени видове

Комодски варани, акули и скатове стават застрашени видове

Greenpool

|
Нед, 05 Септ 2021г. 12:20ч.
Комодски варани, акули и скатове стават застрашени видове

Комодски варани, акули и скатове стават застрашени видове

Близо 30 на сто от видовете, изследвани в рамките на "Червения списък" на Международния съюз за защита на природата (МСЗП), са застрашени според новата редакция на тази класификация. Тя бе публикувана в събота в Марсилия по случай световния конгрес на организацията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Изследвани са общо 138 374 вида, като 38 543 от тях (около 28 на сто) са разделени в различни застрашени категории. Специалистите предупреждават за продължаващо намаляване на биоразнообразието и някои вече говорят за "шесто масово измиране" на видовете.

Емблематични видове като Комодските варани, които са най-големите гущери на света, са прекласифицирани от "уязвим" вид (най-малко застрашената категория) във вид, който е "в опасност".

МСЗП посочва по-специално, че заради климатичните промени "покачването на температурите, съответно и на морското равнище, се очаква в близките 45 години техният хабитат (местообитание) да се свие най-малко с 30 на сто". А хабитатът на екземплярите, живеещи извън природния парк, обхващащ част от индонезийските острови, е изложен и на рискове във връзка с човешката дейност.

Други жертви на човечеството са акулите и скатовете (част от един и същи клас). Новия анализ на ситуацията показва, че 37 процента от тях вече спадат към застрашените категории срещу 24 на сто през 2014 година. Всички видове, класирани в тях, са подложени на прекомерен риболов, 31 на сто деградират или хабитатът им е под заплаха, 10 на сто страдат от последиците на климатичните промени, сочат данни на МСЗП.

Организацията обаче с радост установява "четири вида риба тон - обект на промишлен риболов, които се възстановяват благодарение на въведени регионални квоти", разработени от специализирани агенции. Така от седемте вида, улавяни в най-голям обем, тези четири слизат надолу в класацията на застрашените. Но по липса на подобрение в глобален мащаб запасите от тон в много региони "остават изчерпани", уточнява МСЗП.

mediapool.bg