Кламер БГ - Новини: Климатични компенсации за бедните държави ще обсъди срещата на върха на ООН в Египет

Климатични компенсации за бедните държави ще обсъди срещата на върха на ООН в Египет

Greenpool

|
Нед, 06 Ноем 2022г. 18:05ч.
Климатични компенсации за бедните държави ще обсъди срещата на върха на ООН в Египет

Климатични компенсации за бедните държави ще обсъди срещата на върха на ООН в Египет

Делегатите на срещата на високо равнище на ООН за климата COP27 в Египет се съгласиха да обсъдят дали богатите нации трябва да компенсират бедните страни, най-уязвими от изменението на климата, заради последиците за тях.

"Това създава за първи път институционално стабилно пространство в официалния дневен ред на COP и Парижкото споразумение за обсъждане на неотложния въпрос за договореностите за финансиране, необходими за справяне със съществуващите пропуски, в отговор на загуби и щети", каза египетският министър на външните работи и президен на COP27 Самех Шукри при откриването пленарно заседание в неделя.

В Шарм ел-Шейх в неделя започнаха да се събират световните лидери. Над 120 държавници ще се включат в заседанията в понеделник и вторник, докато преговорите по темите за климатичните промени ще продължат до 18 ноември. В срещата ще участват 30 хиляди делегати.

България ще бъде представлявана от президента Румен Радев, който ще участва в работата на форума в понеделнки и вторник, а на 8 ноември ще има изказване. Той е придружаван от министрите на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова, както и от с ъпругама му Десислава Радева.

Именно темата с предоставяне на компенсации за уязвимите страни с ниски доходи, които са най-потърпевши от климатичните промени, макар да допринасят най-малко за тях, се очаква да създаде най-голямо напрежение на срещата в Египет, отбелязва Ройтерс.

На COP26 миналата година в Глазгоу богатите държави блокираха предложение за създаване на орган за финансиране на загуби и щети. Вместо това те подкрепиха нов тригодишен диалог за дискусии за финансиране.

Дискусиите за загуби и щети, които сега са в дневния ред на COP27, няма да включват отговорност или обвързващо обезщетение, но те са предназначени да доведат до окончателно решение „не по-късно от 2024 г.“, каза Шукри.

"Включването на този дневен ред отразява чувството на солидарност към жертвите на климатичните бедствия", добави той.

На миналогодишната среща на върха в Глазгоу бе договорено да се намали постепенно използването на въглища, да се спире обезлесяването до 2030 г., а дотогава да се намалят емисиите на метан с 30%, както и да се представят нови планове за действие в областта на климата на ООН

Неотложността на проблема с изменението на климата беше очевидна през последните 12 месеца с опустошителни наводнения в Пакистан, както и на места, включително Нигерия, и екстремни горещини в Индия и Европа през лятото.

Преди конференцията бяха публикувани поредица от важни доклади за климата, очертаващи напредъка в намаляването на емисиите на парникови газове. Доклад на UNEP за разликата в емисиите заключава, че няма "надеждна пътека" за поддържане на повишаването на глобалните температури под ключовия праг от 1.5 градуса над прединдустриалните нива.

Тази граница от 1,5 градуса беше договорена още през 2015 г. в Парижкото споразумение на 21-вата среща на върха на ООН за климата, COP21. Всички последващи срещи на високо равнище за климата са фокусирани върху разработването на действия за постигане на тази цел.

mediapool.bg