Кламер БГ - Новини: Доброволци събраха близо 360 кг фасове и отпадъци в четири български града

Доброволци събраха близо 360 кг фасове и отпадъци в четири български града

Greenpool

|
Пон, 27 Септ 2021г. 15:08ч.
Доброволци събраха близо 360 кг фасове и отпадъци в четири български града

Доброволци събраха близо 360 кг фасове и отпадъци в четири български града

Близо 360 кг фасове и други отпадъци от градските пространства в Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград, събраха служители на "Филип Морис България" и местни доброволци, подкрепящи инициативата #ПромениКартинката на тютюневата компания.

Акцията във Варна

Информационната кампания, че цигарените фасове са едни от най-големите замърсители на околната среда, тръгна през лятото с атрактивни визии на 40 български плажа, призовавайки посетителите им да не хвърлят безразборно фасове и боклуци. Есента акцията се пренесе в големите градове като доброволчески акции покрай Световния ден за почистването на околната среда World Clean Up Day.

На 18 септември доброволци събраха 150 кг отпадъци от Небет тепе в Стария град на Пловдив. Стартът на есенната антифас кампания бе подкрепен и с изложба в централната градска градина на 12 атрактивни пана #ПромениКартинката. Визуалната провокация към пловдивчани и гостите на града ще продължи до края на октомври. Изложбата се реализира от "Хермес медиа" с подкрепата на "Филип Морис България".

В централната градска градина на Благоевград на 24 септември са събрани чували с общо 70 кг фасове и отпадъци.

Над 50 доброволци от Варна се включиха в кампанията и на 25 септември изчистиха Южния плаж от над 70 кг фасове и други отпадъци. Участниците в акцията почистиха ивицата от входа на плажа по цялото протежение на Плувен комплекс "Приморски" заедно с местни медийни партньори и други доброволци от "Орбико".

В неделя – 26 септември, щафетата с чистенето на фасовете продължи в Бургас, където от Централния градски плаж са събрани 70 кг боклук.

#ПромениКартинката цели да призове потребителите към отговорно поведение, като ги информира защо е важно фасовете да се изхвърлят в кошчетата, предназначени за общия битов отпадък. Филтрите на тютюневите изделия са направени от целулозно ацетатно влакно, направено от модифицирана дървесна целулоза, което е вид биопластмаса и замърсява околната среда.

mediapool.bg