Кламер БГ - Новини: "Данон" дадена на съд, защото не отчита изцяло колко пластмаса използва

"Данон" дадена на съд, защото не отчита изцяло колко пластмаса използва

Greenpool

|
Пон, 09 Ян 2023г. 15:30ч.
"Данон" дадена на съд, защото не отчита изцяло колко пластмаса използва

Сн. ЕПА/БГНЕС

Екологични организации са предприели съдебни действия срещу френската група за производство на хранителни стоки "Данон" (Danone), обвинявайки я, че не е отчела в достатъчна степен цялата пластмаса, използвана по време на производствените й цикли, съобщи Ройтерс.

Компанията "Данон", най-големият производител на кисело мляко в света, е заявила в имейл до агенцията, че е "много изненадана от това обвинение, което твърдо отхвърляме".

Делото, заведено в понеделник в граждански съд в Париж, идва на фона на нарастващ брой неправителствени организации, които предприемат подобни действия срещу големи компании, като използват френски закон от 2017 г., установяващ "задължение за грижа" по веригите за доставки, за да се избегне увреждане на човешките права и околната среда.

За разлика от подобно дело, заведено срещу петролния гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) заради противоречив проект за тръбопровод в Африка, екологичната група "Сърфрайдър" (Surfrider) и нейните партньори "Клайънт Ърт" (Client Earth) и "Зиро Уейст Франс" (Zero Waste France), казват, че не искат да започнат наказателно производство срещу "Данон".

"Искаме "Данон" да публикува отново своя задължителен доклад за задължение за грижа, както и конкретно да отчете употребата на пластмаса, включително и да представи конкретна стратегия за намаляването й", каза Антидиа Ситорес, говорителка на групата за защита на океаните "Сърфрайдър Фондейшън Юръп" (Surfrider Foundation Europe).

Тя добави, че "Данон" досега не е отчитала в достатъчна степен цялата пластмаса, използвана по време на производствените си цикли - от селското стопанство до опаковането, и не е обявила пред обществеността как точно възнамерява да намали употребата ѝ.

Предстои съдът да реши дали да започне дело или не срещу компанията.

"Данон" отдавна е признат за пионер в управлението на риска за околната среда", а между 2018 г. и 2021 г. компанията е намалила употребата си на пластмаса с 12 на сто. Групата е обявила като своя цел до 2025 г. всяка нейна опаковката да бъде годна за повторна употреба, или да бъде пригодена за рециклиране или компостиране, посочват от "Данон" в съобщение до Ройтерс.

През октомври френският производител се присъедини към други международни корпорации, включително швейцарската "Нестле" (Nestle), в призива им към световните лидери да затегнат правилата за бизнеса по отношение на въздействието му върху природата.

mediapool.bg