Кламер БГ - Новини: Германия достига целта си за 1 млн. електромобила през юли

Германия достига целта си за 1 млн. електромобила през юли

Greenpool

|
Пет, 02 Юли 2021г. 18:22ч.
Германия достига целта си за 1 млн. електромобила през юли

Германия достига целта си за 1 млн. електромобила през юли

Германия е напът да постигне целта си за 1 милион електромобили през юли, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА и БТА в петък.

"Ще постигнем през юли 2021 година нашата цел за 1 милион електрически коли през 2020 година - което всички смятаха за непостижимо - само половин година по-късно от предвиденото", казва Алтмайер във в. "Тагесшпигел".

Този успех се дължи отчасти на милиардите евро, които се плащат в Германия като бонуси за закупуване на нови автомобили. Министърът изтъква също така, че през 2021 година ще бъдат отпуснати рекордни субсидии за електрическите коли.

През първата половина на годината вече са поискани премии за 1.25 милиарда евро, което е повече от всички премии за миналата година, допълва Алтмайер. Около половината от субсидираните коли са изцяло електрически, а останалите са хибридни със зареждане в електрическата мрежа.

От началото на тази екологична кампания са субсидирани над 530 000 автомобила, за което са отпуснати 2,1 милиарда евро, уточнява германският министър.

В Германия максималната субсидия е 9000 евро за електромобил под 40 000 евро и 6750 евро за хибриден автомобил.

"Премиите са помогнали на много хора да се решат да купят електрическа кола", отбелязва Алтмайер. Той изразява надежда, че следващата цел за 7 до 10 милиона електрически автомобила по германските пътища до 2030 година ще бъде преизпълнена.

Министърът подчертава, че преходът към щадящ природата личен транспорт бавно започва да пуска корени в съзнанието на хората, а компаниите също напредват със своите иновации.

mediapool.bg