Кламер БГ - Новини: Все повече българи се убеждават, че има климатични промени

Все повече българи се убеждават, че има климатични промени

Greenpool

|
Четв, 02 Дек 2021г. 16:48ч.
Все повече българи се убеждават, че има климатични промени

Все повече българи се убеждават, че има климатични промени

Особено загрижени заради климатичните промени са младите, активните, живеещите в големите градове българи, а с остаряването тази загриженост намалява. Жените внимават повече да не пазаруват продукти с пластмасови опаковки, а повечето българи не събират отпадъците си разделно, за да бъдат рециклирани.

Това сочи национално представително изследване на "Тренд" по поръчка на евродепутата Петър Витанов, проведено през октомври сред 1010 души над 18 години.

Според 78 на сто от българското общество има промяна в климата, докато предишни години смятащите така са били по-малко. Осем процента смятат, че климатът не се променя, посочи Евелина Славкова от "Тренд" при представянето на изследването.

Всеки десети е убеден, че климатичните промени са породени от естествени процеси. Според половината от българите обаче към това се прибавя и човешката дейност, а една четвърт са на мнение, че хората променят климата. На това мнение са по-скоро високообразовани хора, живеещи в големите градове и столицата, с по-високи доходи, които имат т.нар. постматериална култура. Шест процента не смятат, че има климатични промени, сочи проучването.

Над половината от анкетираните (51 процента) споделят, че не пазаруват по-малко стоки с пластмаса в опаковките, за да спомогнат за намаляване на въздействието върху изменението на климата. 37 процента декларират, че правят това, като основно това са жени, живеещи в столицата и областните градове, с по-високи доходи и по-високо образование.

Малко над една трета (37 процента) от хората споделят, че събират отпадъците си разделно, но преобладават (57%) тези, които декларират, че не го правят. По-ангажирани са хората на възраст 30-39 г., живеещите в столицата и областните градове, с висше образование.

Една една трета твърдят, че пътуват по-малко с автомобил, за да намалят вредното въздействие върху климата.

Според Евелина Славкова, от изследването се вижда, че хората искат да рециклират отпадъците, които произвеждат. Имало подкрепа в българското общество и относно развитието на биологично земеделие.

Българското общество обаче не е запознато със Зелената сделка на Евросъюза, сочи проучването. Въпреки това като цяло хората са за замяна на изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници и за замяна на автомобилите с вътрешно горене с електрически. Около 30 процента не са съгласни с отказ от въглищата, защото те са препитание за част от хората в страната.

От представени от евродепутата Петър Витанов стана ясно, че има зависимост за отношението към проблемите на околната среда с благосъстоянието на хората. 82 процента от европейските граждани са притеснени повече от изменение на климата, отколкото от бедността и от неравенствата.

Според Витанов политическите партии трябва да отделят много по-сериозно внимание в своите програми за политики и мерки, които да ограничат промените в климата. Това е основен момент в политическите платформи на почти всички европейски партии, а този дебат в България отсъства, допълни той.

Според Витанов у нас трябва да има обособен ресор, който да координира действията на отделни министерства и ведомства по зелените политики. Тази трансформация ще се случи, но трябва да е на по-справедлива социална цена, отбеляза още той.

mediapool.bg