Кламер БГ - Новини: Брюксел удължи консултациите дали да се признаят за "зелени" газови и ядрени проекти

Брюксел удължи консултациите дали да се признаят за "зелени" газови и ядрени проекти

Greenpool

|
Пон, 10 Ян 2022г. 17:19ч.
Брюксел удължи консултациите дали да се признаят за "зелени" газови и ядрени проекти

Брюксел удължи консултациите дали да се признаят за

Европейската комисия удължи с девет дни, до 21 януари, консултациите на страните членки по проекта за признаване за "зелени" на някои атомни и газови електроцентрали, съобщи неин говорител, цитиран от Франс прес и БТА в понеделник.

Предложеният текст, дебатиран от месеци и все още в неокончателен вариант, бе изпратен на държавите членки на 31 декември малко преди полунощ.

В документа се определят критерии, позволяващи да бъдат определяни като "устойчиви" инвестициите в атомни и газови електроцентрали, като целта е частните инвестиции да се ориентират към дейности, допринасящи за намаляване на парниковите газове.

Предложението е спорно и около него вече се оформиха два лагера в рамките на Европейския съюз.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях освен това атомните централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че понятието "по-чист" не може да бъде отнесено към природния газ, а дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план.

Проектът е подкрепен от Франция и много източноевропейски страни, сред които и България, според които възобновяемите енергии (вятърна, слънчева и т.н.) не осигуряват непрекъснато производство на електричество и сами по себе си няма да позволят да се отговори на нуждите от електроенергия.

Комисията обяви на 1 януари, че е започнала консултации със страните членки и с експерти, които трябваше да приключат на 12 януари.

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия. Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана на 11 октомври във френския всекидневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

mediapool.bg