Кламер БГ - Новини: Ще замести ли слънчевият панел старата печка вкъщи

Ще замести ли слънчевият панел старата печка вкъщи

Greenpool

|
Ср, 26 Юли 2023г. 08:00ч.
Ще замести ли слънчевият панел старата печка вкъщи

Слънчевите покриви в западните държави са обичайна гледка, у нас още са екзотика, сн. GettyImages

Решението да се смени старата печка или котел за отопление на дърва, въглища, пелети или друго замърсяващо гориво със соларен покрив с безвъзмездни пари от европейския фонд за възстановяване звучи изключително примамливо за домакинствата. Не е обаче толкова лесно. Желаещите да си сложат фотоволтаични панели или да си купят слънчеви бойлери трябва да се справят с редица предизвикателства. Сред тях са намирането на собствено финансиране, което после ще им бъде върнато в определени финансови граници, да си проектират и инсталират системите, и да минат пътя с кандидатстването за възстановяване на инвестицията, включващ куп административни изисквания, на които трябва да отговарят, и заверки на документи.

На 9 май 2023 г. започна набирането на проекти, които ще получат близо 60 млн. лв. в този първи етап на схемата с безвъзмездно предоставени от ЕК по плана за възстановяване близо 50 млн. лв., а останалите са от националния бюджет. Електронното кандидатстване за домакинствата ще продължи до 10 ноември 2023 г.

Два по два варианта

В нея могат да участват домакинства, използващи неефективни печки или котли за отопление. Пред тях има два варианта за подпомагане. Единият е да си купят слънчева инсталация за греене на вода, за което ще получат 100 процента от стойността й, но не повече от 1960.83 лв. Другият е да сложат слънчеви панели с мощност до 10 kWp, включително системи за съхранение на произвеждания от тях ток, за което ще получат до 70 процента от стойността на инвестицията, но не повече от 15 хил. лв.

Също така има вариант да си покрият разходи за вече изградена такава инсталация, но тя трябва да е направена между 7 юни 2022 г. и момента на подаването на заявлението, като трябва да се предоставят фактурите с касов бон или с банкови извлечения за извършените плащания. Другият вариант е за бъдещи проекти, като в тези случаи трябва да има издадено разрешително за строежа и на двата вида инсталации, цена на доставката и монтажа на избраните системи, както и техните технически параметри.

Критериите

За да бъдат одобрени желаещите да се възползват от подпомагането, трябва да покриват допълнителни конкретни критерии. Сред тях са жилището да е собствено, а ако не е изцяло на кандидата, да има писмено съгласие на останалите собственици, да са платени всички данъци и такси на имота, а самият кандидат да е с изрядни осигурителни вноски и да няма дългове към местната община или по съставени срещу него актове. Изискват се и фактури за платени сметки за ток в последните шест месеца преди подаването на заявлението или справка от доставчика на ток за потреблението.

При одобрение за бъдещ проект, той първо трябва да се реализира със собствени пари на домакинството, а след това то да внесе искане за плащане, финансово-технически отчет и документи, доказващи изпълнение на инвестицията, в т. ч. разходооправдателни документи.

Колко струва инвестицията?

И докато за купуването на слънчев бойлер разходите не са толкова големи – от 400 до 2300 лв., и са поносими за едно домакинство, не така стоят нещата с фотоволтаичните панели на покрива и системите за съхранение на тока от тях. Цената на слънчевата система зависи от мощността, която се търси от домакинството, както и дали включва батерия за тока. Много доставчици на такива системи са се ориентирали и вече предлагат на клиентите си оферти за кандидатстване именно по тази програма. Цените варират от 11 до 24 хил. лв. без батерии за системи с мощност между 5 и 10 кW. Стойността на инсталации със системи за съхранение на електроенергия върви от 20 до 26 хил. лв. пак в зависимост от мощността на панелите и капацитета на батерията. Тоест инвестицията може да излезе по-голяма от възстановяемите от програмате средства – до 70 процента от цената или максимум 15 хил. лв.

Според експертите е много важно да се прецени каква да е мощността на инсталацията, която домакинството иска да сложи, като тя трябва да е според потреблението на ток. Те препоръчват също батерия за съхранение. Причината е, че финансираните проекти са за собствени нужди. Фотоволтаична система с мощност от 10 kWp при 1300 часа работа, колкото обикновено функционира през годината такава инсталация, би произвела около 13 000 киловатчаса електроенергия, което прави около 1000 до 1100 кВтч ток месечно, дават пример специалистите.

А пари откъде?

И именно тук възниква проблемът за домакинствата, тъй като повечето от тези, които се отопляват с печки на твърдо гориво, не са от най-заможните – в противен случай вероятно не биха чакали на евросхемата, за да ги сменят с по-ефективни и по-екологични уреди. В същото време банките все още не разпознават домакинствата като опция за разработване на специални финансови продукти за инсталиране на фотоволтаици.

Повечето банки имат специални заеми за фирми, които искат да сложат слънчеви системи за собствено потребление, но не и такива за бита. Тези продукти отговарят на нуждите на програмата за еврофинансиране на възобновяеми енергийни източници за малкия и среден бизнес, където кандидатстването за разпределяне на 200 млн. лв. безвъзмездно финансиране приключи и в началото на август се чака да бъдат обявени кои от кандидатствалите 562 предприятия с искани 331 млн. лв. ще бъдат одобрени.

Хората, които искат да си направят слънчеви покриви, обаче към момента имат опция или да извадят свои пари, или да теглят потребителски кредит и да го използват, но това финансиране е с най-високи лихви. Това създава известни пречки пред желаещите фотоволтаици.

Банки твърдят, че тепърва разработват кредитни продукти за слънчеви системи за домакинствата. Действително след сегашното кандидатстване, което изтича на 10 ноември, ще има и следващи, но финансовите институции не е зле да се активират. Принципно дори е възможно създаване на съвместни продукти с доставчиците и монтажници на такива системи и с участието и на общините за ускоряване на административните процедури по одобряване на строежите.

mediapool.bg